Izložba "Starinska tkanja i zaboravljeni prepletaji" u Etnografskom muzeju u Beogradu - Музеј Војводине

Izložba “Starinska tkanja i zaboravljeni prepletaji” u Etnografskom muzeju u Beogradu

19.01.2017. | Događaji

U Etnografskom muzeju u Beogradu, 18. januara 2017. godine je otvorena izložba Starinska tkanja i zaboravljeni prepletaji Muzeja Vojvodine iz Novog Sada. Autor izložbe je Bratislava Idvorean Stefanović, muzejski savetnik i dobitnik Valtrovićeve nagrade za životno delo koju dodeljuje Muzejsko društvo Srbije. Izložbu je otvorila Marina Cvetković, muzejsaki savetnik, koja je istakla značaj izložbe Muzeja Vojvodine za razumevanje i poznavanje tradicionalnih tehnika tkanja svih etničkih zajednica u Vojvodini, kao elementa nematerijalne baštine na našim prostorima. Posetioci izložbe upoznaće se sa različitim tehnikama preplitanja tkanih tekstilija kao i njihovom upotrebom u svakodnevnom životu.

Otvaranju izložbe je prisustvovala i delegacija Muzeja Republike Srpske čija izložba Zmijanjski vez je predhodno gostovala u Etnografskom muzeju. Delegaciju je predvodio v.d. direktora Vladimir Đukanović. U pozdravnom govoru dr Mirjane Menković, direktorke Etnografskog muzeja, je istaknut značaj saradnje između ova tri muzeja, koja će se realizovati kroz razmenu izložbi i saradnju stručnjaka.  U ime Muzeja Vojvodine v.d. direktor, dr Drago Njegovan je istakao potrebu da se ovogodišnja muzejska manifestacija „Muzeji Srbije – 10 dana od 10 do 10“ sa temom Muzej u gostima proširi na sve muzejske ustanove. Vladimir Đukanović se zahvalio Etnografskom muzeju i Muzeju Vojvodine na dosadašnjoj saradnji sa Muzejem Repubilke Srpske i uručio prigodne poklone direktorima ovih ustanova povodom 25 godina postojanja Republike Srpske.

Otvaranju izložbe je prisustvovala i Slavka Milosavljević, predsednica Udruženja muzejskih radnika Republike Srpske, tako da je pokrenuto i pitanje saradnje između ovog muzejskog udruženja i Muzejskog društva Srbije, kao i gosp. Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

Izložba Starinska tkanja  i zaboravljeni prepletaji traje do 21 maja 2017.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar