Izložba „Tamo gde seoba završava“ biće produžena do 20. maja - Музеј Војводине

Izložba „Tamo gde seoba završava“ biće produžena do 20. maja

11.05.2022. | Vesti

Izložbom Tamo gde seoba završava – od rimske Panonije do današnje Vojvodine Muzej Vojvodine predstavlja svoje najvrednije eksponate – tri pozlaćena rimska šlema iz 4. veka. Čineći interdisciplinarni iskorak u interpretaciji i prezentaciji kulturnog nasleđa, utemeljena na stručno-naučnoj osnovi, izložba koristi i druge vidove umetnosti i uključuje: filmski esej Tragovi seoba, monodramu Krv i blato, aplikaciju eIzložba i muziku, specijalno komponovanu za potrebe izložbe.

Filmski esej Tragovi seoba je priča o potrazi za mestom nalaza dva pozlaćena šlema iz Berkasova i jednog iz Hrtkovaca. Putovanje autora filma pretvara se u svedočenje o tragovima seoba koje su se na ovim prostorima događale vekovima.

Monodrama Krv i blato je rediteljska adaptacija priča Dizonov put Zorana Subotičkog i Krv i blato Radoslava Milenkovića. Ova monodrama je, zapravo, fikcija o sudbini rimskog oficira Dizona, Tračanina, koji je čitavog svog života sanjao da se vine iznad sudbine varvarina osuđenog da bude građanin drugog reda i da, svojom veštinom i hrabrošću, zasluži ugled koje donosi pozlaćeni oficirski šlem.

Ulogu Dizona igra Jugoslav Krajnov, glumac SNP-a. Reditelj je Radoslav Milenković, kostim je osmislila Erika Janovič, a dizajn svetla potpisuje Robert Majoroš. Stručni saradnik bila je mr Tijana Stanković Pešterac. Predstava se igra u prostoru Muzeja Vojvodine još 8, 12, 18 i 20. maja 2022. u 18 časova.

Za potrebe izložbe je komponovana muzika, koju potpisuje harfistkinja Sofija Sibinović (Harp Lady).

Da bi izložba bila što pristupačnija, ali i obogaćena dodatnim sadržajem, kreirana je i aplikacija eIzložba/eExhibition. Ona posetiocima omogućava da izložbu „posete“ sa bilo koje lokacije putem svog mobilnog telefona.

Dizajn izložbe potpisuje Tara Ćorović, dizajn svetla Robert Majoroš, a grafički dizajn Natalija Milenković.

Svi sadržaji su dvojezični (srpsko-engleski): legende, katalog, aplikacija, filmski esej i monodrama.

Projekat su podržali: Ministarstvo kulture i informisanja RS, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Grad Novi Sad i Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

 

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar