Izložba „Tamo gde seoba završava“ gostovala je u Čačku

20.09.2023. | Izložbe, Vesti

U Narodnom muzeju Čačak uspešno je završeno gostovanje izložbe Tamo gde seoba završava – od rimske Panonije do današnje Vojvodine. Publika prve srpske prestonice kulture imala je jedinstvenu priliku da vidi čuvene rimske pozlaćene šlemove Muzeja Vojvodine, pogleda film Tragovi seoba i monodramu Krv i blato, koja je izvedena tri puta tokom mesec dana trajanja izložbe.

Izložba Tamo gde seoba završava – od rimske Panonije do današnje Vojvodine, koja je organizovana unutar programskog luka Seobe, odnosno potceline Seobe kao regionalni izazov, u okviru projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture predstavlja interdisciplinarni iskorak u interpretaciji i prezentaciji kulturnog nasleđa. Narativ se oslanja na nekoliko tema – otkriće šlemova, arheološki i istorijski kontekst, a realizovan je u više segmenata, gde su do izražaja došli multimedijalni i izvođački pristup muzeološkom standardu u prikazivanju jedinstvena tri šlema na tlu Evrope u kojoj ih ima još svega 12. Muzeološka interpretacija je, uz pomoć teatra, muzike i filma, omogućila sveobuhvatni zahvat u uživljavanje i konstruisanje prošlosti, prenosa duha minulih vremena u sadašnji momenat i asocijativno stapanje čoveka u pokretu – vojnika, sa obronaka velikog Rimskog carstva, koji prostranstva prolazi tuđom voljom, sa migrantima evroazijskog porekla.

Autorka: mr Tijana Stanković Pešterac, muzejska savetnica, direktorka Muzeja Vojvodine
Scenografsko oblikovanje: Vladislava Kanington
Muzika: Sofija Sibinović
Grafički dizajn: Natalija Milenković

Monodrama „Krv i blato“ je rediteljska adaptacija priča Dizonov put Zorana Subotičkog i Krv i blato Radoslava Milenkovića u režiji Radoslava Milenkovića. Kostim za monodramu izradila je Erika Janović, a ulogu Dizona tumači Jugoslav Krajnov.

Fotografije sa otvaranja i premijere monodrame: Čačanska rodna.

 

 

 

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar