Izložba „Tamo gde seoba završava – od rimske Panonije do današnje Vojvodine“ - Музеј Војводине

Izložba „Tamo gde seoba završava – od rimske Panonije do današnje Vojvodine“

26.01.2022. | Izložbe

Od 1. februara do 30. aprila 2022. godine.

Izložbom Tamo gde seoba završava – od rimske Panonije do današnje Vojvodine Muzej Vojvodine predstavlja svoje najvrednije eksponate – tri pozlaćena rimska šlema iz 4. veka. U sklopu programa EPK ovaj projekat pripada potcelini Seobe kao regionalni izazov. Čineći interdisciplinarni iskorak u interpretaciji i prezentaciji kulturnog nasleđa, utemeljena na stručno-naučnoj osnovi (muzeologija, arheologija, pedagogija, konzervacija, lingvistika, IKT), izložba koristi i druge vidove umetnosti i uključuje: filmski esej Tragovi seoba, monodramu Krv i blato, aplikaciju eIzložba i muziku, specijalno komponovanu za potrebe izložbe.

Filmski esej Tragovi seoba je priča o potrazi za mestom nalaza dva pozlaćena šlema iz Berkasova i jednog iz Hrtkovaca. Putovanje autora filma pretvara se u svedočenje o tragovima seoba koje su se na ovim prostorima događale vekovima.

Monodrama Krv i blato je rediteljska adaptacija priča Dizonov put Zorana Subotičkog i Krv i blato Radoslava Milenkovića. Ova monodrama je, zapravo, fikcija o sudbini rimskog oficira Dizona, Tračanina, koji je čitavog svog života sanjao da se vine iznad sudbine varvarina osuđenog da bude građanin drugog reda i da, svojom veštinom i hrabrošću, zasluži ugled koje donosi pozlaćeni oficirski šlem.

Tema rimskih pozlaćenih šlemova, koja je prevashodno arheološka tema, nikad do sada nije interpretirana na ovaj način. Ulogu Dizona igra Jugoslav Krajnov, glumac SNP-a. Reditelj je Radoslav Milenković, kostim je osmislila Erika Janovič, a dizajn svetla potpisuje Robert Majoroš. Stručni saradnik bila je mr Tijana Stanković Pešterac. Predstava će se igrati u prostoru Muzeja Vojvodine u 16 termina tokom trajanja izložbe, a premijera je planirana za 4. i 5. februar 2022. u 18 časova.

Za potrebe izložbe je komponovana muzika, koju potpisuje harfistkinja Sofija Sibinović (Harp Lady). Obzirom na to da Rimljani nisu preuzeli sistem notacije starih Grka, bilo je neophodno koristiti sve našem vremenu dostupne resurse, uključujući i iskustva kasnijih autora koji su se već bavili ovom temom.

Sastavni deo postavke čini i aplikacija eIzložba/eExhibition, koja posetiocima omogućava da izložbu „posete“ sa bilo koje lokacije putem svog mobilnog telefona. Aplikacija sadrži kompletan sadržaj izložbe i brojne dodatne informacije.

Dizajn izložbe potpisuje Tara Ćorović, dizajn svetla Robert Majoroš, a grafički dizajn Natalija Milenković.

Svi sadržaji su dvojezični (srpsko-engleski): legende, katalog, aplikacija, filmski esej i monodrama.

Projekat su podržali: Ministarstvo kulture i informisanja RS, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Grad Novi Sad i Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar