Izložba „Vojne kape i šlemovi“ u Istorijskom arhivu Grada Novog Sada - Музеј Војводине

Izložba „Vojne kape i šlemovi“ u Istorijskom arhivu Grada Novog Sada

26.04.2023. | Izložbe

 

U nedelji koja je posvećena obeležavanju Dana Vojske Srbije, 19. aprila 2023. godine u Istorijskom arhivu Grada Novog Sada, svečano je otvorena izložba Muzeja Vojvodine koja je posvećena slavnoj istoriji i tradiciji srpske vojske.

Vojska Srbije kao neodvojiv deo naroda i društva baštini dugu tradiciju. Jedan od njenih prepoznatljivih simbola su i kape i šlemovi koji su njeni pripadnici nosili na svojim glavama. Na izložbi je 91 kapa i šlemova hronološki prikazano po periodima država i rodovima. Izložbu dopunjuju i desetak uniformi (gardijska, pilotska, vojna policija…) kao i prateći katalog i flajer.

Na otvaranju izložbe autora Zorana Veljanovića, kustosa – istoričara i arhivskog savetnika u Muzeju Vojvodine i Dejana Kragića, kolekcionara i vlasnika izloženih predmeta, publici su se obratili ministar odbrane Miloš Vučević, koji je ujedno i otvorio izložbu, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, te Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada i recenzent izložbe.

Izložbena postavka realizovana je u saradnji sa Ministarstvom odbrane, Istorijskim arhivom Grada Novog Sada, UG „Srpsko istorijsko nasleđe“ i Vojnim muzejom.

Za posete je otvorena do 30. maja 2023. godine, svakog dana (osim ponedeljka) od 9 do 17 časova.

 

 

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar