Jaroslav Pap (1957-2021) - Музеј Војводине

Jaroslav Pap (1957-2021)

17.08.2021. | Vesti

In memoriam

Svedoci smo odlaska jednog od najvećih fotografa i foto-reportera koji su stvarali u našem okruženju. Aktivan do poslednjeg trenutka, Jaroslav Pap je preminuo iznenada, fotografišući po ko zna koji put u njegovom omiljenom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje“. Mesto kojem se tako rado vraćao, posmatrao je i beležio svojim objektivom poslednji put jednog od usijanih avgustovskih dana 2021. godine.

Rođen je u bačkom mestu Lalić, 7. jula 1957. godine. Nakon osnovne škole dolazi u Novi Sad, gde je pohađao srednju školu „Đorđe Zličić“, u kojoj je bilo otvoreno odeljenje za buduće fotografe. Profesionalno bavljenje fotografijom započinje 1984. godine, kada kao foto-reporter pripravnik započinje svoj rad u novosadskom Dnevniku. U ovoj novinskoj kući ostavio je veliki trag kako svojim radom, tako i prenošenjem svog umeća na generacije foto-reportera koje su dolazile za njim. Dugi niz godina obavljao je dužnost urednika fotografije Dnevnika. Za potrebe ovog lista beležio je izuzetno izazovne reportaže o promeni vlasti u Rumuniji krajem osamdesetih godina, ratu na prostorima bivše Jugoslavije, NATO bombardovanju i dr. Za fotografije koje su nastajale tokom tih godina dobijao je prestižne nagrade. Kao foto-reporter nastavio je svoju karijeru u Tanjugu i na Radio televiziji Vojvodina.

Pravo lice našeg dragog Jaroslava ogledalo se u njegovoj ljubavi prema prirodi i fotografijama koje su u njoj nastale. Pored Dnevnikovih specijalizovanih izdanja Trag i Lovačke novine fotografije su mu objavljivane i u raznim časopisima van granica zemlje. Veliki je broj izložbi i nagrađenih fotografija na kojima je Jaroslav približavao publici životinjski svet i ukazivao na njegovu ugroženost.

Zbirka fotografije u Muzeju Vojvodine čuva snimke Jaroslava Papa nastale tokom NATO bombardovanja 1999. godine na kojima su zabeleženi teški trenuci Novog Sada i okoline. Saradnja se nastavila zahvaljujući godišnjoj izložbi foto-reportera, koja se u Muzeju Vojvodine organizuje od 2014. godine. Jaroslav je bio redovan izlagač, a na poslednjoj održanoj izložbi i selektor fotografija. Imali smo dogovor da se njegova foto-monografija Vojvodina 4 godišnja doba promoviše uz prigodnu izložbu, takođe u Muzeju Vojvodine, kada se steknu povoljne okolnosti. Potrudićemo se da sećanje na njegovo stvaralaštvo ne izbledi, kao i da budući fotografi i istraživači imaju mogućnost za saznanja o ovom velikom profesionalcu i prijatelju naše kuće.

Darjuš Samii, muzejski savetnik

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar