Javna rasprava o danu Vojvodine - Музеј Војводине

Javna rasprava o danu Vojvodine

17.04.2018. | Događaji

Javna rasprava o Nacrtu pokrajinske skupštinske odluke o utvrđivanju i svečanom obeležavanju Dana AP Vojvodine i drugih dana od pokrajinskog značaja biće održana u utorak, 17. aprila 2018. godine, u Novom Sadu, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 37, kino sala, sa početkom u 11 časova.

Nacrtom te odluke predloženo je da se kao Dan AP Vojvodine svečano obeležava 25. novembar, dan na koji je 1918. godine Velika narodna skupština, održana u Novom Sadu, proglasila prisjedinjenje vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji.

Takođe je predviđeno da se, kao datumi od pokrajinskog značaja, obeležavaju i 15. maj, povodom Majske skupštine održane u Sremskim Karlovcima 1848. godine, na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodovine, i 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava, kada su UN 1948. godine usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

O Nacrtu odluke i značaju ovih datuma govoriće predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, istoričar prof. dr Ljubomirka Krkljuš, direktor Muzeja Vojvodine, dr Drago Njegovan i zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama dr Nebojša Kuzmanović.

 

 

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja