Kad se setim Karlovačke… Sa dobrim društvom, u Muzeju Vojvodine, svake srede tokom leta

30.07.2021. | Vesti

Sreda, 11. avgust, 20 sati: U društvu sa dr Mlađenom Jovanović

Prof. dr Mlađen Jovanović je vanredni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Predaje Geologiju, a u fokusu njegovog naučnog rada su lesni sedimenti i paleogeografska rekonstrukcija Ledenog doba. Proučava i istoriju geologije, pa tako ulazi i u riznicu znanja koju nam je ostavio Andrej Volni.

Andrej Volni je čuven po herbarijumu, ali ovaj svestrani prirodnjak je bio i priznat mineralog. U Karlovačkoj Gimnaziji formirao prvu geološku zbirku u našim krajevima, koja je od početnih 800 primeraka narasla na preko 2000. Sudbina ove zbirke ipak nije tako svetla kao što je herbarijumova. U Sremskim Karlovcima je napisao, a u Budimu 1805. objavio, po sadržaju i obimu izuzetno delo iz mineralogije Histoirae naturalis Elementa koje je korišćeno i kao udžbenik u Gimnaziji. Možda je latinski jezik kojim je pisana ova knjiga zaslužan da ona bude još manje poznata od zbirke? Vreme je da se oduva prašina koja prekriva ovaj deo Volnijevog stvaralaštva i upravo o ovom segmentu njegovog rada govoriće nam dr Mlađen Jovanović.

Muzej Vojvodine je pripremio za vas niz zanimljivih gostovanja koji će se, u formi pratećeg programa izložbe Karlovačka gimnazija kao čuvar kulturne baštine, održavati od kraja juna do kraja avgusta meseca 2021. U pitanju su druženja sa umetnicima, naučnicima, novinarima i drugim bivšim đacima Karlovačke gimnazije, okupljenim oko zajedničke teme: školski dani u Sremskim Karlovcima.

Autorke izložbe mr Lidija Mustedanagić i Čarna Milinković će, kroz razgovore sa gostujućim ličnostima, predstaviti ono što, kroz personalizovane istorije, može produbiti saznajne horizonte školovanja u ovoj čuvenoj obrazovnoj ustanovi, i tako doprineti jednoj bogatijoj istoriji domaćeg obrazovanja, ali i kulture, umetnosti, nauke… Dragoceni gosti podeliće svoje dobro društvo sa vama, predstavljajući se na jedan poseban način.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar