Koncert mešovitog hora AKUD "Sonja Marinković" i ženskog vokalnog sastava "Res Miranda" - Музеј Војводине

Koncert mešovitog hora AKUD “Sonja Marinković” i ženskog vokalnog sastava “Res Miranda”

19.06.2016. | Događaji

U nedelju, 19. juna 2016. godine u svečanoj sali Muzeja Vojvodine u Novom Sadu, Dunavska 35, sa početkom u 20,00 sati održaće se svečani koncert mešovitog hora Akademskog kulturno-umetničkog društva Univerziteta u Novom Sadu “Sonja Marinković” i ženskog vokalnog sastava “Res Miranda”.

U programu će biti zastupljena dela različitih stilova i epoha, mahom zapadnoevropskih autora. Dirigent i umetnički rukovodilac Mešovitog hora AKUD „Sonja Marinković“ je Dunja Deurić, a umetnički rukovodilac vokalnog sastava „Res Miranda“ – Vuk Milanović.

Ulaz je slobodan.

Mešoviti hor Akademskog kulturno-umetničkog društva Univerziteta u Novom Sadu „Sonja Marinković” osnovan je krajem 1961. godine i bio je jedna od prvih sekcija Društva. Hor neguje muziku stranih i domaćih autora raznih epoha i stilova. Akademska sredina, tradicija i ugled Mešovitog hora doprinose potvrđivanju njegovog visokog umetničkog dometa – osvajanjem prestižnih nagrada na mnogobrojnim festivalima. Osnovni ciljevi sekcije su okupljanje talentovanih pevača, čuvanje i negovanje svetovne i duhovne horske umetnosti, razvijanje kulture i umetničkog amaterizma, učestvovanje na svečanostima, takmičenjima i drugim javnim nastupima. Pri ostvarivanju ovih ciljeva posebno se vodi računa o stručnoj muzičkoj nadgradnji pevača i razvijanju građanske svesti i akademskog života.

Od januara 2015. godine horom rukovodi dirigentkinja Dunja Deurić. U toku iste godine sastav nastupa na mnogobrojnim festivalima takmičarskog karaktera, na kojima dobija prestižna priznanja, poput: zlatne diplome na prvom „Međunarodnom festivalu omladinskih horova „Rukovet za svet”, zlatne diplome na „39. Festivalu omladinskih horova Vojvodine“, zlatne diplome na drugom „Međunarodnom takmičenju horova Aleksandar Morfidis Nisis (Novi Sad, 18. april 2015), zlatnog odličja u kategoriji mešovitih horova i Grand Prix takmičenja na festivalu „Majske muzičke svečanosti” (Bijeljina, 10. maj 2015), specijalne nagrade žirija i nagrade Udruženja kompozitora Bugarske na festivalu „Černomorski zvuci” (Balčik, 2-7 jun 2015), zlatnog odličja i diplomu laureata takmičenja „52. festival muzičkih društava Vojvodine“ (Ruma, 14. jun 2015), itd; hor takođe nastupa na festivalima i svečanostima revijalnog tipa, poput „Evropskog dana jezika“, „KUSTUS-a 05“, „Festivala nauke“, festivala „Raspevana jelka“, itd. 2016. godine hor osvaja zlatnu diplomu na trećem „Međunarodnom takmičenju horova Aleksandar Morfidis Nisis (Novi Sad, 18. april 2015), a na „1. Međunarodnom šampionatu horova Lege Artis“u Tuzli zlatnu plaketu i Grand Prix takmičenja, a dirigentkinja Dunja Deurić nagradu za najboljeg dirigenta.

Mešoviti hor trenutno broji 30 pevača različitih profesija, a povezuje ih ljubav prema muzici, druženju i putovanjima. Okosnicu hora čine studenti Univerziteta u Novom Sadu.

Ideja o formiranju ženskog kamernog vokalnog ansambla “Res Miranda” nastala je 2014. godine od strane Dunje Huzjan i Dragane Paunović. U novembru 2014. godine ova zamisao se realizovala, te je sastav, u saradnji sa Vukom Milanovićem, koji dobija ulogu umetničkog rukovodioca, započeo sa radom. Ansambl “Res Miranda” broji osam visokoobrazovanih članica, kako profesionalnih muzičara, tako i amatera sa višegodišnjim pevačkim iskustvom. Zajednički motiv članova je ljubav prema vokalnoj muzici i prefinjenom horskom zvuku. Repertoar ansambla je raznolik – od umetničkih kompozicija različitih epoha i stilova, do aranžmana moderne i popularne muzike.

Sastav je do sada imao zapažene nastupe. U maju 2015. peva na svečanoj ceremoniji povodom dana Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin” u Novom Sadu gde izvodi himnu napisanu u čast slavnog naučnika, ali i kompozicije sa svog repertoara. U junu iste godine, sastav je nastupio na horskom festivalu “Slobodan Bursać” u Zrenjaninu, gde su članovi sastava, kao i njihov rukovodilac dobili pozitivne kritike publike, ali i eminentnih muzičara.

Cilj ansambla je popularizacija horskog kamernog zvuka i osveženje kulturno-umetničke scene na ovim prostorima.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar