Koncert „Srpska barokna muzika: Savremena muzika za Beogradski barok" - Музеј Војводине

Koncert „Srpska barokna muzika: Savremena muzika za Beogradski barok”

04.10.2018. | Događaji

Muzička škola Isidor Bajić i Beogradski barok, predstavljaju koncert koji će biti održan 4. oktobra u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, sa početkom u 19 časova.

Beogradski barok je muzički ansambl osnovan 2003. godine na inicijativu violiniste Predraga Novovića i grupe studenata koji su aktivno učestvovali u radu Novovićeve barokne radionice u beogradskoj muzičkoj školi Josip Slavenski i na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Beogradski barok čine muzičari koji se bave istorijski informisanom izvođačkom praksom muzike 17. i 18. veka, svirajući na kopijama instrumenata iz tog perioda, i jedan je od prvih ansambala te vrste u Srbiji.

Svetska premijera ovog nesvakidašnjeg projekta održana je u Beogradu u novembru 2016. godine, a izveden je i u Kulturnom centru Republike Srbije u Parizu u februaru 2017. godine.

Dugogodišnja uspešna koncertna aktivnost ansambla Beogradski barok afirmiše vrhunski repertoar kamerne muzike iz epohe muzičkog baroka i doprinosi da barokna muzika, u izvođenju na autentičnim instrumentima polako nalazi put i do srca široke publike u Srbiji. Beogradski barok prepoznaje momenat paralelnog rasta interesovanja za savremenu i baroknu muziku, te inicira projekat koji stimuliše domaće muzičko stvaralaštvo i izvođaštvo spajajući naizgled nespojivo: savremene autore umetničke muzike i barokni ansambl. Aktivnosti u okviru projekta pružaju priliku i da se zainteresovana javnost neposredno poveže sa autorima i novim delima, kao i ansamblom i izvođačima koji su prava retkost u Srbiji i regionu. Sama saradnja ove vrste je jedinstvena u našoj sredini, a projekat je do sada prepoznat i podržan od SOKOJ –a, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda, što je dodatni garant njegovog kvaliteta.

Tokom poslednjih nekoliko godina ansabl veoma aktivno nastupa u zemlji i kroz saradnju sa drugim važnim institucijama kulture nastoji da doprinese boljem razumevanju istorijski informisane izvođačke prakse muzičke, edukaciji dece i nove publike, kao i širenju interesovanja za muziku uopšte.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar