Konferencija za medije „Muzeji za 10“ - Музеј Војводине

Konferencija za medije „Muzeji za 10“

10.05.2019. | Vesti

U Muzeju Vojvodine danas, 10. maja, je održana konferencija za medije kojom je najavljen početak najveće nacionalne muzejske manifestacije Muzeji za 10.

Prisutne predstavnike medija i institucija kulture pozdravio je dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine, a na konferenciji su takođe govorili: dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i predstavnik Osnivačkog odbora Manifestacije, mr Milana Kvas, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, kao i Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu Grada Novog Sada.

Manifestaciju Muzeji za 10  su 2015. godine pokrenuli direktori nacionalinih muzeja sa idejom da kroz zajednički rad ukažu na bogatstvo i vrednosti koje se čuvaju u ustanovama kulture u Srbiji i da višednevnom akcijom svoje sadržaje i programe približe posetiocima.

Manifestacija se u 2019. godini održava od 13. do 19. maja u 76 muzeja i ustanova kulture u Srbijiu 46 gradova i na 120 lokacija, koje će besplatno otvoriti vrata publici. Ove godine Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja se obeležavaju istog dana, u subotu 18. maja. Takođe, tokom Manifestacije obeležava se i Nacionalna nedelja muzeja. 

Centralna tema Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije, izabrana je zahvaljujući novoj ulozi muzeja kao aktivnih učesnika u njihovim zajednicama. Uloga muzeja u društvu se menja. Nekada statične institucije, muzeji redefinišu svoju poziciju kako bi postali interaktivnijiji, okrenuti ka publici i zajednici, fleksibilniji, prilagodljiviji i dinamičniji. Muzeji postaju stecišta kulture i funkcionišu kao platforme u kojima se spajaju kreativnost i znanje, a posetioci mogu da učestvuju u stvaranju, razmenjuju ideje i međusobno komuniciraju.

Na nivou grada Novog Sada od 13. do 19. maja će se svakodnevno u muzejima, galerijama, arhivima i zavodima odvijati bogat program, sa akcentom na Evropskoj noći muzeja.

Tokom sedam dana publika će biti u prilici da poseti izložbe i uživa u predavanjimapromocijama, stručnim i kustoskim tumačenjimaprojekcijama filmovakoncertimaradionicama za decu i u mnogim drugim zanimljivim sadržajima.

U manifestaciji u Novom Sadu aktivno se uključuje 14 muzeja, institucija kulture i i organizacija: Muzej Vojvodine, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija Matice srpske, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Muzej grada Novog Sada, Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, Galerija ogranka SANU u Novom Sadu, Arhiv Vojvodine, Zavod za zaštitu prirode Vojvodine, Luka Novi Sad, Udruženje likovnih stvaralaca Novog Sada, Poslastičarnica „Vremeplov“ i Jevrejska opština Novi Sad.

Za Evropsku noć muzeja, 18. maja, muzeji u Novom Sadu će raditi do 24.00 sata.

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a podržali su je i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, Uprava za kulturu grada Novog Sada, strukovna muzejska udruženja Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja IKOM Srbije i Muzejsko društvo Srbije. Medijski partneri manifestacije su Udruženje novinara Srbije, Društvo novinara Vojvodine, Radio-televizija Vojvodine i Radio Beseda.

Kompletan program posetioci mogu pogledati na sajtu Manifestacije http://www.muzejisrbije.rs/ ili u publikaciji kojom su objedinjeni svi učesnici u Novom Sadu http://www.muzejvojvodine.org.rs/images/pdf/Muzeji_za_10_2019.pdf.

Takođe sa linka http://www.muzejisrbije.rs/wp-content/uploads/2018/05/2018-Muzeji-Srbije.mp4 možete prauzeti video spot manifestacije, a sa linka http://www.muzejvojvodine.org.rs/images/audio/muzeji_za_10_2019_audio.mp3 radio reklamu.

Za sve dodatne informacije na raspolaganju su Vam PR službe svih učesnika.

U nadi da ćete medijski propratiti programe Manifestacije, srdačno Vas pozdravljamo.

Muzej Vojvodine

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar