Medicinski instrumenti dr Milana Simonovića - Музеј Војводине

Medicinski instrumenti dr Milana Simonovića

18.05.2019. | Izložbe

U subotu, 18. maja 2019. godine, u 18 sati, u Kliničkom bolničkom centru Vojvodine (Hajduk Veljkova 1), otvara se izložba „Medicinski instrumenti dr Milana Simonovića“ u novom depandansu Muzeja Vojvodine „Medicinska muzejska zbirka – Pasterov zavod“. Autori izložbe su Snežana Dobrić, viši kustos – istoričar, prof. dr Dušan Lalošević i prof. dr Milana Obradović Tomašev.

Depandans Muzeja Vojvodine nalazi se u kući Adolfa Hempta, u kojoj će biti otvorena izložba medicinskih instrumenta i ličnih predmeta koji su sastavni deo legata dr Milana Simonovića.

Dr Milan Simonović rođen je u Sremskoj Kamenici, 10. oktobra 1876. godine. Školovao se u Sr. Kamenici, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, a studije medicime završio je u Beču, 1902. godine. Specijalizirao je hirurgiju u Rudolfwiner haus-u, Bilrotovoj zadužbini u Beču, zatim ginekologiiju u Maria Theresia Frauenhospital-u.

Pohađao je brojne kurseve iz različitih oblasti medicine i tako usavršavao svoje znanje koje je bilo od velike pomoći dok je prolazio golgotu Prvog svetskog rata, za šta je bio nagrađen ordenom .

Kao gradski fizik (lekar) nastavio je svoj rad posle rata, bio je izuzetno svestran i u svojoj praksi bavio se svim oblastima medicine.

Za vreme Drugog svetskog rata, ustaše su ga penzionisale i tada nastavlja svoj rad u privatnoj ordinaciji u Petrovaradinu.

Radio je do 1959. godine, do svoje 83 godine života.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar