Međunarodna godina stakla 2022. - Музеј Војводине

Međunarodna godina stakla 2022.

23.12.2022. | Događaji

Povodom obeležavanja Međunarodne godine stakla 2022, koju je posebnom rezolucijom proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija, staklo i njegova uloga u društvu bilo je u fokusu brojnih muzejskih ustanova i stručnjaka tokom cele godine. U okviru Nacionalnog komiteta IKOM Srbija formirana je Stručna grupa kojoj su se priključili i kustosi Muzeja Vojvodine, a aktivnosti ove grupe muzeja i stručnjaka mogu da se prate na sajtu  https://staklosrbija.rs/ i na društvenim mrežama.

Staklo, materijal koji nas vekovima zadivljuje, svojim fizičkim i estetskim svojstvima budi maštu stvaralaca od praistorije do današnjih vremena. Razvijajući tehnologiju njegove izrade, čovek mu je pronalazio najrazličitiju namenu, u svakodnevnom, dekorativnom i umetničkom oblikovanju materijalne stvarnosti. U Muzeju Vojvodine predmeti od stakla čuvaju se u okviru arheoloških, istorijskih, umetničkih i etnoloških zbirki.

Obeležavanju Međunarodne godine stakla priključio se i Muzej Vojvodine i uzeo učešće u brojnim aktivnostima. Kustosi zbirki učestvovali su u zajedničkom projektu pisanja priča o predmetima od stakla koji su izloženi u okviru stalne postavke. U pitanju su najreprezentativniji predmeti izvedeni različitim tehnikama, izrađivani u domaćim ili inostranim radionicama i manufukturama, korišćeni u svakodnevnim i/ili posebnim prilikama. Raznobojne staklene perle, raznovrsne posude i čaše, ogledala, ikone na staklu, staklene ploče, lampe, vitraži, kao i ručno oslikani predmeti pokućstva prikazuju bogatstvo izrade i lepotu oblikovanja stakla. Osmišljen je flajer u vidu mape pomoću koje je posetiocima omogućeno da putem mobilnih telefona i QR kodova postavljenim na vitrinama saznaju više o ovim predmetima. Prateći mapu, posetioci mogu da potraže predmete od stakla izložene na stalnoj postavci Muzeja Vojvodine i otkriju priče koje se kriju iza njih.

Ovaj projekat je deo aktivnosti posvećenih istraživanju predmeta od stakla u cilju njihove prezentacije javnosti na izložbi koja se planira za oktobar 2023. godine.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar