Međunarodna izložba „Marama kao kulturni označitelj“ - Музеј Војводине

Međunarodna izložba „Marama kao kulturni označitelj“

21.05.2022. | Izložbe

Međunarodna izložba Marama kao kulturni označitelj otvara se u sredu, 18. maja 2022. godine u 18 časova u Muzeju Vojvodine, Dunavska 37.

Izložba je realizovana kao deo programskog luka Heroine u okviru projekta Novi Sad Evropska prestonica kulture 2022, a uz podršku Gete instituta.

Projekat je nastao u produkciji SFO (Re)konekcija / ŽeNSki muzej iz Novog Sada (https://zenskimuzejns.org.rs/ ) u saradnji sa ženskim muzejem iz Bavarske: Frauen in der Einen Welt / Museum Frauen Kultur Regional-International i Muzejom Vojvodine.

Kustoskinje Ženskog muzeja iz Bavarske, Gabi Franger, Elizabet Bala i Tijana Jakovljević Šević, predstavljaju svoj dugogodišnji projekat, koji kroz jedan mikro segment ženskog odevanja, prikazuje i promišlja kulturu nošenja marama u evropskom, vanevropskom i lokalnom kontekstu – u Nemačkoj, Turskoj, Čadu, Burkini Faso, Gvatemali, Kazahstanu, Nigeriji… Kustoskinja Muzeja Vojvodine mr Katarina Radisavljević odgovara na inicijalnu priču postavkom o tradicijskom i savremenom odnosu žena u Vojvodini prema svojoj kosi i njenom pokrivanju.

Kao svojevrsnu meta perspektivu programske urednice ŽeNSkog muzeja, Vera Kopicl i Silvia Dražić uvrstile su u izložbu i radove savremenih umetnica: Tanje Ostojić, Persefoni Mitcou, Mašad Afsar, Nejre Latić Hulusić, Sabrine Begović-Ćorić, koji pokazuju na koje načine autorke kritički promišljaju i reinterpretiraju tradicionalne ženske uloge. i funkcionalizuju ih kroz subverzivno feminističko čitanje aktuelnih društvenih fenomena.

Dizajn izložbe i kataloga potpisuju sestre Tijana i Mila Popović.

Izložba će biti otvorena do 30. juna 2022. godine.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar