„Multikulturalnost i multikonfesionalnost - istorijsko nasleđe i bogatstvo Novog Sada“ - Музеј Војводине

„Multikulturalnost i multikonfesionalnost – istorijsko nasleđe i bogatstvo Novog Sada“

12.09.2019. | Predavanja

U četvrtak, 12. septembra, u 19 sati, (Dunavska 35), uz podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada udruženje građana „Uzdravlje i svakom dobro“, a u okviru projekta „Nasledi i prosledi“, organizuje predavanja sa temom unapređenja i promovisanja kulturnog nasleđa sa akcentom na multikulturalnosti i kulturnoj istoriji ovih prostora.

Prvo predavanje pod nazivom „Multikulturalnost i multikonfesionalnost – istorijsko nasleđe i bogatstvo Novog Sada“ održaće prof. dr Nikola Čanak.

“Lokalitet na kome se danas nalazi Novi Sad, još od vremena paleolita, je bio i ostao mesto migracija naroda i ukrštanja religija i kultura. U tom smislu, Novi Sad je po mnogočemu poseban i jedinstven na evropskom i svetskom nivou. Kroz svoju multikulturalnost, grad i okolina su postali kreatori i realizatori brojnih lokalnih i internacionalnih trendova i dešavanja, a duhovni život, posledična umetnost i prisutna multikonfesionalnost, čine raznovrsnom paletu brojnih posebnosti Novoga Sada. Ovo predavanje ima za cilj da najširem auditorijumu približi i ukaže na ove posebnosti, kao i da, i ovim putem pokaže koliko je opravdana, našem gradu dodenjena, titula Kulturne prestonice Evrope.”

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja