Muzej Vojvodine od ove godine član evropske muzejske mreže NEMO - Музеј Војводине

Muzej Vojvodine od ove godine član evropske muzejske mreže NEMO

13.05.2019. | Vesti

Mreža evropskih muzejskih organizacija ili skraćeno NEMO (The Network of European Museum Organisations) osnovana je 1992. kao nezavisna mreža nacionalnih muzejskih organizacija koje predstavljaju muzejski svet sastavljen od članica unutar zemalja Saveta Evrope. Zajedno članovi ovog udruženja govore u ime 30.000 evropskih muzeja.

NEMO povezuje evropske muzeje i njihove organizacije kako bi pomogao da osigura njihovo mesto u kulturnom razvoju Evrope. On podstiče evropske politike da pomognu muzejima u ispunjavanju svoje uloge kao čuvara kulturnog nasleđa promovišući njihov značaj kod subjekata koji su nadležni u kreiranju politika širom Evrope. NEMO podržava evropske muzeje u njihovom cilju da jedni od drugih uče umrežavajući se i sarađujući međusobno, i pokazuju načine kako se učestvuje u funkcionisanju postojećih evropskih kulturnih politika kao informacionih kanala između evropskih institucija i muzeja. NEMO veruje da su muzeji ključni igrači u osiguranju kulturnog nasleđa i da su centralne figure na putu za bolje razumevanje unutar Evrope.

Misija ove organizacije je da osigura muzejima da budu integralni deo evropskog života promocijom njihovog rada i vrednosti kod političkih činilaca, obezbeđujući muzeje sa informacijama, umrežavanjem i mogućnostima za saradnju.

NEMO je formiran od nacionalnih muzejskih organizacija i sličnih tela kao i od pojedinih muzeja koji su u sastavu država članica Saveta Evrope. Muzej Vojvodine se od ove godine priključio tom brojnom članstvu, o kojem se možete informisati na ovom mestu.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar