Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10 - 2017. - Музеј Војводине

Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10 – 2017.

20.05.2017. | Događaji

Manifestaciju “Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10” organizuju nacionalni muzeji Srbije. Ove godine manifestacija će se održati od 11. do 20. maja 2017. godine. Muzeji će biti otvoreni svaki dan od 10 do 22 sata. Manifestacija će obuhvatati čitav niz izložbi i pratećih programa u vidu prezentacija, javnih razgovora i drugih sadržaja.

Manifestacija se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

TEMATSKE IZLOŽBE

– Blago iz košnice – Od Muzeja Matice srpske do Muzeja Vojvodine (1847-1947-2017), Muzej Vojvodine, Dunavska 35

Nakon osnivanja Matice srpske u Pešti, u redovima rodoljubive srpske inteligencije, 1847. godine rodila se ideja o osnivanju Srpske narodne zbirke, ili Muzeuma „gde će se čuvati sve starine i znamenitosti“. Vođeno ovom idejom, srpsko građanstvo počelo je da poklanja Matici predmete vezane za prošlost srpskog naroda. Posle decenija predanog rada, i nekoliko inicijativa od strane istaknutih kulturnih i javnih ličnosti, zbirka je napokon prerasla u Muzej Matice srpske, koji je svečano otvoren 9. jula 1933. godine. U godinama nakon Drugog svetskog rata izdvajanjem dela materijala iz Muzeja Matice srpske 30. maja 1947. godine osnovan je Vojvođanski muzej.


– 
Muzej u gostima – Zavičajni muzej Ruma “Kupinik – poslednja prestonica srpskih despota”, Muzej Vojvodine, Dunavska 37

Tvrđava Kupinik je nepokretno kulturno dobro od velikog značaja. Sagrađena je krajem 13. ili u prvoj polovini 14. veka u Sremu, u mrtvaji reke Save, kao vojno-graničarsko utvrđenje ugarskog kralja. Početkom 15. veka prelazi u ruke despota Stefana Lazarevića, a potom u ruke despotske porodice Branković. Kao takva predstavljala je poslednju prestonicu srpskih despota.


– 
Štitovi, Muzej Vojvodine, Dunavska 35

Muzejska kreativna radionica „Veštine obrade metala u prošlosti“ je edukativan program za srednjoškolce metalske struke koji je realizovan u saradnji sa Srednjom mašinskom školom u Novom Sadu tokom školske 2016/2017 godine.

Cilj programa je bio upoznavanje proizvodnje i tehnika obrade metala kroz istoriju uz pomoć eksponata izloženih na stalnoj postavci Muzeja Vojvodine, a zatim primena stečenih  znanja aktivno u nastavnom procesu.

Rezultati primene stečenih znanja u vidu izrađenih štitova izloženi su na prigodnoj izložbi.

RADIONICE ZA DECU

14. maj, 11 hMuzej Vojvodine – čuvar kulturnog blaga, Dunavska 35
Šetnjom kroz istoriju Muzeja Vojvodine otkrivamo šta je muzej, šta je posao kustosa. Otkrivamo tajne konzervacije i restauracije, čuvanja kulturnog blaga… Otkrivamo priče koje pričaju pojedini eksponati.

16. maj, 18 hUpoznajte svet srednjovekovnih vitezova i princeza, Dunavska 37

Vodimo vas u jedno srednjovekovno utvrđenje u Fruškoj gori, u iščezli svet viteških nadmetanja i gozbi, opsada i kavaljera. Svet princeza – svet pesništva i muzike, slikanja, lepog oblačenja i ponašanja. Upoznaćete  Zakonik viteške časti, videti  viteške oklope i još mnogo mnogo toga. 

17. maj, 18 hDevojački sanduci, Dunavska 35
Sigurno se pitate šta je to, kakav je to poseban sanduk pa se zove Devojački? Nekada je svaka devojka u kući imala svoj sanduk u koji su joj majka i baka pripremale miraz – stvari koje će udajom poneti u svoj novi dom. Često je i sama devojka vezla, prela, šila…da pokaže kako zlatne ruke ima, ali i da sanduk dopuni. Neki su bili veliki, neki mali, puni ili polupuni, ali svi su, bez izuzetka, bili lepo ukrašeni. Dođite da se družimo, da otkrijemo tajne koje neki sanduci kriju, da naučimo još nešto o našoj tradiciji.

20. maj, 17 hDevojački sanduci, Dunavska 35

20. maj, 18 hUpoznajte svet srednjovekovnih vitezova i princeza, Dunavska 37

PRATEĆI PROGRAMI

11. maj, Dunavska 37, 19 h, Projekcija filma “Put u rat” (2014)

Dokumentarni film austrijskog istoričara Roberta Gokla o početku Prvog svetskog rata

16. maj, Dunavska 37, 19 h, Promocija knjige “Srbija i Balkan (1914-1918)”, autor dr Dušan Bataković

18. maj, Dunavska 37, 12 hSvečana sednica Skupštine Muzejskog društva Srbije, Nacionalnog komiteta ICOM-a Srbije i Osnivačkog odbora manifestacije “Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10”

Muzej Vojvodine koji ove godine obelažava 170 godina od formiranja Vojvođanskog muzeja, preuzimanjem muzejskih zbirki, od Muzeja Matice srpske, te 15 godina od integracije Vojvođanskog muzeja i Istorijskog muzeja Vojvodine domaćin je ovogodišnje svečane sednice Skupštine Muzejskog društva Srbije, Nacionalnog komiteta ICOM-a Srbije i Osnivačkog odbora manifestacije “Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10”. Na Međunarodni dan muzeja, 18. maja 2017. godine u Muzeju Vojvodine će biti dodeljene nagrade “Mihailo Valtrović“, nagrade NK ICOM-a i priznanja “Muzej za 10”.

20. maj, Dunavska 35, 10-22 h, Intervencija na stalnoj postavci, Lego klub Skockani

20. maj, Dunavski park, 19-19,15 h, Igrokaz “Kovači i vile”

Igrokaz “Kovači i vile” nas vraća u vreme keltske civilizacije i plemenske zajednice Skordiska. Prikazuje kovače i šegrte koji prave oružje, ratnike koji vode viteški boj i dobre vile koje oživljaju poginule ratnike. Performans je inspirisan eksponatima sa arheološkog dela stalne postavke Muzeja Vojvodine, a izvode ga učenici Srednje mašinske škole iz Novog Sada.

20. maj, Dunavska 35, 19,30 h, Koncert “Bajićevi slavuji”

MUZEJ VOJVODINE U GOSTIMA

  • Muzej za decu, Narodni muzej u Zrenjaninu
  • Ala smo se naodmarali, Gradski muzej u Subotici
  • Dobruxanski ratnici, Narodni muzej Toplice iz Prokuplja
  • Zapisi u vremenu – fotografije dr Radivoja Simonovića, Muzej u Prijepolju

STALNE POSTAVKE

Muzej Vojvodine, Dunavska 35

Vojvodina od praistorije do sredine 19. veka

ARHEOLOGIJA

Arheologija na stalnoj postavci Muzeja Vojvodine predstavljena je u tri dvorane. Putem prezentacije najvrednijih arheoloških eksponata dopunjenih savremenim muzeološkim principima (rekonstrukcije naselja i pojedinih objekata, fotografije, mape, legende) prikazan je period od paleolita do kasnog srednjeg veka. Navedena pomoćna sredstva su korišćena za što bolje dočaravanje načina života stanovništva, njihovog ekonomskog razvoja, načina, sahranjivanja, umetnosti i religije, od početka naseljavanja čoveka na ovim prostorima.

ISTORIJA

Istorijski deo stalne postavke prikazuje period od srednjeg veka do druge polovine 19. veka.


ETNOLOGIJA

Etnološki deo stalne postavke prikazuje viševekovna preplitanja slovenskih, ugro-finskih i germanskih naroda na području Panonske nizije i Podunavlja koje je dovelo do zajedničkog života brojnih etničkih grupa na današnjoj teritoriji Vojvodine – Srba, Mađara, Slovaka, Rumuna, Rusina, Hrvata, Nemaca i drugih. U istorijskom razvoju svi narodi su sačuvali i određene posebnosti – običaje, narodnu nošnju i slično.

STARA GRADSKA ULICA

U okviru stalne postavke Muzeja Vojvodine predstavljena je jedna vojvođanska gradska ulica u prvim decenijama XX veka. Ona se hronološki nadovezuje na deo Postavke koji se odnosi na privrednu istoriju ovih krajeva. Pažljivo odabrani, originalni i autentični predmeti vode posetioca u minulu epohu na jedan drugačiji i nov način. Da bi mu bila približena atmosfera tog vremena, ova karakteristična vojvođanska gradska ulica je improvizovana, i to kroz fotografije značajnijih objekata i autentične izloge fotografskog ateljea, krojačke radionice, salona modistkinje, apoteke, trgovine igračaka i porculana.

Muzej Vojvodine, Dunavska 37

Vojvodina u 20. veku

U novijoj zgradi Muzeja Vojvodine (Dunavska 37), namenski izgrađenoj 1970. godine po projektu arhitekte Ivana Vitića za Muzej socijalističke revolucije Vojvodine i nakon integracije sa Vojvođanskim muzejom 1992. godine u jedinstveni Muzej Vojvodine, u nju je smešteno Odeljenje za noviju istoriju koje se bavi istraživanjem, prikupljanjem, obradom, zaštitom i prezentacijom muzejskog materijala iz istorije Vojvodine u 20. veku i postavljena stalna izložba koja prikazuje političku, privrednu i vojnu istoriju Vojvodine od 1918. do 1945. godine. Zgrada muzeja, zajedno sa eksterijerom i stalnom izložbom, sama po sebi ima spomenično obeležje i predstavlja jednu neraskidivu celinu.
Na stalnoj postavci je izloženo, obilje prvorazrednog muzeološkog materijala, iz depoa zbirki Odseka za noviju istoriju. Ti artefakti su nezaobilazna materijalna svedočanstva istorijskih događanja na prostoru Vojvodine u prvoj polovini 20. veka.
Prvi svetski rat predstavljen je izložbom Nevidljivi frontovi – Prvi svetski rat i Vojvodina putem brojnih originalnih predmeta – dokumenata, vojničkih uniformi i opreme, odlikovanja, plakata i drugih eksponata, kao i različitog ilustrativnog materijala kroz tematske celine: političke prilike u Vojvodini (tada u sastavu Austro-Ugarske) uoči rata, Sarajevski atentat, početak rata i balkansko ratište 1914, Solunski front, represija u Vojvodini, austrougarska propaganda, pozadinska dešavanja, dobrovoljci u srpskoj vojsci, Velika narodna skupština u Novom Sadu, odnosno dani prisajedinjenja Vojvodine novoj državi.
Periodom između dva svetska rata, na stalnoj postavci, dominiraju politički događaji i ličnosti, privredni razvoj, kolonizacija i izgradnja infrastrukture.
Antifašistička borba našeg naroda i učešće Crvene armije u borbama na našem tlu, predstavljena je na stalnoj postavci detaljnije i raznovrsnije, tako da daje jednu nezaobilaznu edukativnu formu i pouku o Drugom svetskom ratu.


Muzejskom kompleksu Kulpin
, Trg oslobođenja 7, Kulpin

Muzejski kompleks u Kulpinu obuhvata jezgro naselja iz druge polovine 18. i prve polovine 19. veka. Ovaj kompleks čine dva dvorca sa pomoćnim objektima, koja su sagradili članovi vlastelinske porodice Stratimirović, kao i park, stara zgrada škole, srpska pravoslavna crkva i parohijalni dom. Iako istorijski ne pripadaju istom vremenu, kompleks čine i slovačka evangelistička crkva građena 1875–1879, i rodna kuća patrijarha Georgija Brankovića rekonstruisana u srpsku veroispovednu školu 1899.

Etno park “Brvnara” u Bačkom Jarku, Novosadska ulica, Bački Jarak

Etno park “Brvnara” u Bačkom Jarku – zavičajna muzejska zbirka etnološko-istorijskog karaktera, nastala je na osnovu inicijative stanovnika Bačkog Jarka, kolonista iz Bosanske Krajine. Ideja o njenom stvaranju potekla je 1946. godine, sa željom da se sačuva sećanje na stari zavičaj.

{gallery}fotogalerija/muzeji_srbije_deset_dana_od_10_do_10_2017{/gallery}

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar