Muzeji za 10 - Музеј Војводине

Muzeji za 10

14.05.2018. | Događaji

Manifestaciju “Muzeji za 10” organizuju nacionalni muzeji Srbije i obuhvata Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja. Ove godine manifestacija će se održati od 14. do 20. maja 2018. godine. Muzeji će biti otvoreni svaki dan od 10 do 22 sata, osim u Evropskoj noći muzeja kada će Muzej Vojvodine biti otvoren od 10 sati do ponoći.

Pogledajte Vodič za Novi Sad.

– Sv. Spiridon – zaboravljeni čudotvorac, Muzej Vojvodine, Dunavska 35

Kao segment nacionalne nematerijalne kulturne baštine, izložba  Sv. Spiridon  – zaboravljeni čudotvorac daje istorijski osvrt o Sv. Spiridonu, kiparskom episkopu iz 4. veka – od najranijih biografskih podataka, preko žitija i istorijata njegovih moštiju, zaključno sa istorijatom i tokovima rasprostiranja njegovog kulta.

Otvaranje: 10. maj 2018. godine, 19 h


Norma Avrama Mrazovića, Rektorat Univerziteta u Novom Sadu

Izložbu zajednički organizuju Muzej Vojvodine i Pedagoški fakultet u Somboru Univerziteta u Novom Sadu i predstaviće materijalne i pisane tragove bogate tradicije i duge istorije obrazovanja srpskih učitelja.

Otvaranje: 12. maj 2018. godine, 10 h


– Novac od porcelana
, Muzej Vojvodine, Dunavska 35

ČULI STE ZA KRIPTO VALUTE, A ZA NOVAC OD PORCELANA?
Novac od porcelana stiže u Evropu iz drevne Kine tokom 18. veka. Proizvođen je u kriznim vremenima, kada se teška ekonomska situacija pokušavala rešiti njegovim izdavanjem. Zato je i nazivan pomoćnim novcem ili novcem iz nužde.
Posle Velikog rata, novac od porcelana najviše je korišćen u Nemačkoj, gde ga je proizvodila najpoznatija fabrika porcelana – Majsen. On je jedinstven po umetničkom dizajnu i  kvalitetu.
Tokom manifestacije Muzeji za deset posetioci će imati priliku da vide jedine primerke ovog novca koji se čuvaju u našoj zemlji, i to u depoima Muzeja Vojvodine.
Autorka izložbe je Snežana Dobrić, viši kustos – istoričar.

– Ponedeljak, 14. maj, 19 sati, kino sala, Dunavska 37
Dokumentarni film „Borđoš, 7000 godina pre“
Dokumentarni film „Borđoš, 7000 godina pre“ koprodukcija je kuća „Media Art Content“, „Sabadoš servis“ i „Aksios media“. Uz arheološki tim Muzeja Vojvodine predvođen Aleksandrom i Ildiko Medović, ovaj jednočasovni film potpisuju, među ostalima, kompozitor Robert Farkaš, direktor fotografije Bojan Dakić, montažer Vladimir Antić i reditelj Rastislav Durman.

– Utorak, 15. maj, 18 sati, kino sala, Dunavska 37
Predavanje u organizaciji udruženja Vandrovka: DR STANKO MATANOVIĆ, hajdelberski đak, lekar u Novom Sadu
Predavač: prof. dr Milan Breberina

– Petak, 18. maj, 11  sati, Dunavska 35
Promocija knjige i radionica za tinejdžere u organizaciji Kreativnog centra i Pedagoškog odeljenja: MISIJA MUZEJ
Autorka: Ivana Nešić

– Subota, 19. maj, od 10 do 24 sati, Dunavska 35
EVROPSKA NOĆ MUZEJA U MUZEJU VOJVODINE

17 sati
BICIKLIRANjE
Radionica za decu uzrasta od 5 do 10 godina.
Naučite kako je nastao bicikl i koliko je bicikliranje bilo i ostalo popularno u našem zavičaju. Naučite zašto je i za vas bicikl prava stvar!

18 sati i 21.30 sati
BICIKLIRAJTE SE! Pardon, DRAISINIRAJTE SE!
Pre 200 godina Karl von Drais je izumeo prvu „mašinu za hodanje“ i tako postavio temelje mehanizovanog ličnog transporta. Mašina za hodanje nije imala pedale, a koristila se za brzi transport po ravnim putevima parkova  i vrtova. Vrlo brzo je ustupila mesto mašini koja je popularna i danas, a zove se bicikl.
Učenici Srednje mašinske škole iz Novog Sada napravili su repliku   mašine za hodanje od čelika, a svaki posetilac Muzej Vojvodine u Evropskoj noći muzeja može probati kakav je osećaj upravljati gvozdenim konjem .

20 sati
Koncert hora Bajićevi slavuji VOLITE LI POP MUZIKU?
Kako to dobro radi raspevani dečiji hor Muzičke škole Isidor Bajić – Bajićevi slavuji, dođite da se uverite u Evropskoj noći muzeja u prelepom ambijentu atrijuma Muzeja Vojvodine

STALNE POSTAVKE

Muzej Vojvodine, Dunavska 35

Vojvodina od praistorije do sredine 19. veka

ARHEOLOGIJA

Arheologija na stalnoj postavci Muzeja Vojvodine predstavljena je u tri dvorane. Putem prezentacije najvrednijih arheoloških eksponata dopunjenih savremenim muzeološkim principima (rekonstrukcije naselja i pojedinih objekata, fotografije, mape, legende) prikazan je period od paleolita do kasnog srednjeg veka. Navedena pomoćna sredstva su korišćena za što bolje dočaravanje načina života stanovništva, njihovog ekonomskog razvoja, načina, sahranjivanja, umetnosti i religije, od početka naseljavanja čoveka na ovim prostorima.

ISTORIJA

Istorijski deo stalne postavke prikazuje period od srednjeg veka do druge polovine 19. veka.


ETNOLOGIJA

Etnološki deo stalne postavke prikazuje viševekovna preplitanja slovenskih, ugro-finskih i germanskih naroda na području Panonske nizije i Podunavlja koje je dovelo do zajedničkog života brojnih etničkih grupa na današnjoj teritoriji Vojvodine – Srba, Mađara, Slovaka, Rumuna, Rusina, Hrvata, Nemaca i drugih. U istorijskom razvoju svi narodi su sačuvali i određene posebnosti – običaje, narodnu nošnju i slično.

STARA GRADSKA ULICA

U okviru stalne postavke Muzeja Vojvodine predstavljena je jedna vojvođanska gradska ulica u prvim decenijama XX veka. Ona se hronološki nadovezuje na deo Postavke koji se odnosi na privrednu istoriju ovih krajeva. Pažljivo odabrani, originalni i autentični predmeti vode posetioca u minulu epohu na jedan drugačiji i nov način. Da bi mu bila približena atmosfera tog vremena, ova karakteristična vojvođanska gradska ulica je improvizovana, i to kroz fotografije značajnijih objekata i autentične izloge fotografskog ateljea, krojačke radionice, salona modistkinje, apoteke, trgovine igračaka i porculana.

Muzej Vojvodine, Dunavska 37

Vojvodina u 20. veku

U novijoj zgradi Muzeja Vojvodine (Dunavska 37), namenski izgrađenoj 1970. godine po projektu arhitekte Ivana Vitića za Muzej socijalističke revolucije Vojvodine i nakon integracije sa Vojvođanskim muzejom 1992. godine u jedinstveni Muzej Vojvodine, u nju je smešteno Odeljenje za noviju istoriju koje se bavi istraživanjem, prikupljanjem, obradom, zaštitom i prezentacijom muzejskog materijala iz istorije Vojvodine u 20. veku i postavljena stalna izložba koja prikazuje političku, privrednu i vojnu istoriju Vojvodine od 1918. do 1945. godine. Zgrada muzeja, zajedno sa eksterijerom i stalnom izložbom, sama po sebi ima spomenično obeležje i predstavlja jednu neraskidivu celinu.
Na stalnoj postavci je izloženo, obilje prvorazrednog muzeološkog materijala, iz depoa zbirki Odseka za noviju istoriju. Ti artefakti su nezaobilazna materijalna svedočanstva istorijskih događanja na prostoru Vojvodine u prvoj polovini 20. veka.
Prvi svetski rat predstavljen je izložbom Nevidljivi frontovi – Prvi svetski rat i Vojvodina putem brojnih originalnih predmeta – dokumenata, vojničkih uniformi i opreme, odlikovanja, plakata i drugih eksponata, kao i različitog ilustrativnog materijala kroz tematske celine: političke prilike u Vojvodini (tada u sastavu Austro-Ugarske) uoči rata, Sarajevski atentat, početak rata i balkansko ratište 1914, Solunski front, represija u Vojvodini, austrougarska propaganda, pozadinska dešavanja, dobrovoljci u srpskoj vojsci, Velika narodna skupština u Novom Sadu, odnosno dani prisajedinjenja Vojvodine novoj državi.
Periodom između dva svetska rata, na stalnoj postavci, dominiraju politički događaji i ličnosti, privredni razvoj, kolonizacija i izgradnja infrastrukture.
Antifašistička borba našeg naroda i učešće Crvene armije u borbama na našem tlu, predstavljena je na stalnoj postavci detaljnije i raznovrsnije, tako da daje jednu nezaobilaznu edukativnu formu i pouku o Drugom svetskom ratu.


Muzejskom kompleksu Kulpin
, Trg oslobođenja 7, Kulpin

Muzejski kompleks u Kulpinu obuhvata jezgro naselja iz druge polovine 18. i prve polovine 19. veka. Ovaj kompleks čine dva dvorca sa pomoćnim objektima, koja su sagradili članovi vlastelinske porodice Stratimirović, kao i park, stara zgrada škole, srpska pravoslavna crkva i parohijalni dom. Iako istorijski ne pripadaju istom vremenu, kompleks čine i slovačka evangelistička crkva građena 1875–1879, i rodna kuća patrijarha Georgija Brankovića rekonstruisana u srpsku veroispovednu školu 1899.

Etno park “Brvnara” u Bačkom Jarku, Novosadska ulica, Bački Jarak

Etno park “Brvnara” u Bačkom Jarku – zavičajna muzejska zbirka etnološko-istorijskog karaktera, nastala je na osnovu inicijative stanovnika Bačkog Jarka, kolonista iz Bosanske Krajine. Ideja o njenom stvaranju potekla je 1946. godine, sa željom da se sačuva sećanje na stari zavičaj.

{gallery}fotogalerija/noc_muzeja2018{/gallery}

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja