Muzejska e-Sveznalic@ za najmlađe posetioce - Музеј Војводине

Muzejska e-Sveznalic@ za najmlađe posetioce

19.12.2018. | Vesti

18. decembar 2018, u Muzeju Vojvodine, održana je konferencija za novinare povodom postavljanja na Google play prodavnicu nove mobilne, interaktivne aplikacije proširene realnosti za decu pod nazivom Muzejska e-Sveznalic@.

Na konferenciji su, o značaju i realizaciji ovog projekta, govorili: Dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine, Dr Dejan Masliković, pomoćnik ministra kulture i informisanja za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti, Slađana Velendečić, kustos pedagog, rukovodilac Odeljenja za odnose s javnošću i pedagoški rad i  Igor Ivanoski, predstavnik kompanije Zumoko.

Muzejska e-Sveznalic@ je mobilna aplikacija proširene realnosti nastala zajedničkim trudom stručnjaka Muzeja Vojvodine – Slađane Velendečić, mr Tijane Stanković Pešterac i Natalije Vulikić i zaposlenih u kompaniji Zumoko – Tare Miljević, Vladimira Vučurovića, Srđana Maksimovića i Marka Marjanovića, predvođenih direktorom kompanije Darkom Stanimirovićem.

Projekat je finansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a njegovu realizaciju su pomogli partneri Muzeja: RTV Vojvodina i Radio Beseda.

Odrastanje dece u eri digitalne transformacije društva, namentulo je razvijanje novog pristupa muzejskih radnika u prezentaciji i interpretaciji sadržaja. U tom smislu u obraćanju najmlađima ovaj put uključili smo informaciono-komunikacione tehnologije koje su njima danas veoma bliske.

Muzejska e-Sveznalic@ je mobilna interaktivna aplikacija koja sadrži didaktički i metodički oblikovan sadržaj koji prate različiti tipovi zadataka. Sadržaj, u proširenoj realnosti, prezentuju animirani junaci Mia, Božidar i kustos Muzeja.

U srpskoj verziji glasove animiranim junacima pozajmili su: Mia Stanković, Božidar Vorgić i Mirjana Petrušić, članovi Dečje radio grupe RTV, a u engleskoj verziji: Anđelija Vučković, Petar Opačić i Danica Grubački.

Muzejska e-Sveznalic@ će boravak najmlađih u Muzeju učiniti interesantnijim, aktivnijim i bogatijim. Namenjena je deci uzrasta od 5 do 10 godina, a oni je mogu koristiti samostalno, ili u društvu roditelja na stalnoj postavci Muzeja. Aplikacija je dostupna besplatno na Google Play Store, na srpskom i engleskom jeziku. Predviđeno je da se koristi na stalnoj postavci Muzeja, ali ukoliko deca požele da nastave ovu virtuelnu avanturu, mogu to učiniti i na bilo kojem drugom mestu uz pomoć brošure Muzejska e-Sveznalic@, koja je dostupna u suvenirnici Muzeja.

Dođite u Muzej Vojvodine isprobajte Muzejsku e-Sveznalicu  i sami procenite naš trud.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar