Muzejske igraonice - Muzej Vojvodine

Muzejske igraonice

11.05.2015. | Radionice i igraonice

U ponedeljak 11. maja 2015. godine u 17 sati održaće se muzejska igraonica pod nazivom „Svetlopis i moda”, za decu uzrasta od 5 – 10 godina.

Radionica je osmišljena u dve celine.Teorijski deo, u kojem se deca upoznaju sa starom fotografijom i modom, i praktičnog dela gde će se kreativno izražavati, i oslikavati stare fotografije.

9. maj, 11. sati, IGRE I IGRAČKE NEKAD I SAD

Pedagoška služba Muzeja Vojvodine, u subotu, 9. maja u 11 sati , Dunavska 35 povodom otvaranja Muzeja za decu organizuje muzejsku igraonicu ”Pravimo igračke od recikliranog materijala i igramo igre naših mama, tata, baka i deka..” za decu uzrasta 5-10 godina .
U toku radionice deci ćemo predstaviti igračake od recikliranog materijala kao inspiraciju da osmisle i naprave spopstvenu igračku a potom će upoznati tradicionalne dečje igre u Vojvodini i u atrijumu Muzeja igrati igara kojih smo se nekada davno igrali.

10. maj, 17 sati, RIMSKA VOJSKA
U nedelju 10. maja 2015. godine u 17 sati održaće se muzejska igraonica pod nazivom „Rimska vojska”, za decu uzrasta od 5 – 10 godina.
Rimljani su dobijali ratove jer su imali jaku, dobro organizovanu vojsku, čiji su se vojnici borili u disciplinovanim odredima. Na delu stalne postavke videćemo delove opreme i naoružanja rimskih vojnika i prelepe rimske paradne šlemove koje muzej čuva. U nastavku igraonice deca će ukrašavati zaštitne delove opreme rimskog vojnika.

11. maj, 17 sati, SVETLOPIS I MODA
Radionica je osmišljena u dve celine.Teorijski deo, u kojem se deca upoznaju sa starom fotografijom i modom, i praktičnog dela gde će se kreativno izražavati, i oslikavati stare fotografije.

12. maj, 17 sati, ARHEOLOG KAO DETEKTIV
U utorak 12. maja 2015. Godine u 17 sati održaće se muzejska igraonica pod nazivom „Arheolog kao detektiv”, za decu uzrasta od 5 -10 godina.
Zahvaljujući saradnji arheologa Muzeja Vojvodine sa forenzičarima SUP-a Novi Sad, praistorijski predmeti nepoznate namene postali su predmeti od izuzetnog značaja. Saznajte kako su stručnjaci naizgled nespojivih zanimanja, udružili snage i razrešili tajnu staru nekoliko hiljada godina. U nastavku deca će modelovati igračke po uzoru na praistorijske dečije igračke.

13. maj, 17 sati, RUKOPISNE KNJIGE
U okviru ove radionice, deca će saznati kako su nastale rukopisne knjige, ko ih je prepisivao, kako su ukrašavane. U kreativnom delu deca će moći da napišu svoje ime ili ukrašavaju inicijale i minijature Miroslavljevog jevanđelja.

14. maj, 17 sati, O SVEMIRSKIM LETOVIMA

15. maj, 17 sati, AH, ŠTO VOLIM POZORIŠTE
Pedagoška služba Muzeja Vojvodine u petak, 15.maja, u 17 časova, Dunavska 35, organizuje muzejsku igraonicu ”Ah, što volim pozorište ‘, za decu uzrasta 5-10 godina. Šetnjom kroz deo izložbe koja prikazuje pozorišnu umetnost u Vojvodini, decu ćemo upoznati sa nastankom Srpskog narodnog pozorišta, pozorišnim profesijama, vrstama pozorišta… Deca će u nastavku radionice osmisliti i izraditi jednu pozorišnu scenu i /ili kreirati kostime za likove iz njima omiljene bajke. Potrebno je da donesu ilustrovane časopise u boji i jednu kutiju od cipela.

16. maj, 17 сати, TENKFORMERSI
Pre sedamdeset godina tenk Šerman se rodio u Americi. Još kao beba bio je težak 25 tona i čitav život se trudio da održi ovu težinu, što mu je išlo za rukom.
Išao je u vojnu školu, ali je za razliku od svojih drugara koji su jedva čekali da idu u rat Šerman želeo da bude glumac.
Zato je odlučio da zajedno sa filmskom ekipom pređe čitav okean i dođe u Vrdnik u blizini Novog Sada i tu oproba svoj talenat u filmu „Kelijevi ratnici“ sa čuvenim glumcem Klintom Istvudom..
Na snimanju filma upoznao je jednu staru partizansku pušku koja je bila u ratu i koja ga je dovela u Muzej obećavši mu da će tamo da ga čuvaju i brinu o njemu.
On u Muzeju živi već 45 godina, gde mu je uglavnom lepo, ali se ponekad oseća usamljen i zaboravljen. Jedino društvo pravi mu muzejski mačak Micko, koji je želeo Šermana da iznenadi i razveseli, te je pozvao sve leptire iz Novog Sada da dođu u Muzej i upoznaju tenk sa najlepšim i najvećim gusenicama u gradu.
Leptiri će doći u subotu na druženje, a dođite i vi drugari da pomognete leptirima da dobiju vesele boje i da ih zajedno popnemo na Šermana kako bismo ga obradovali i ulepšali.

16. maj, 19 sati, NAPRAVIMO NAKIT OD PAPIRA
Deca koja vole da prave nakit mogu doći u Muzej Vojvodine u subotu 16. maja 2015. godine u 19h. Tada je zakazan početak radionice “Napravimo nakit od papira”, a namenjena je uzrastu od 10 do 12 godina. Pravićemo prstenje, ogrlice i narukvice od papira. Radionica će trajati sat vremena i svi učesnici radionice će dobiti potreban materijal za izradu nakita.
Radionicu vodi Ivana Vlajkov.

17. maj, 17 sati, U KULPINU DVORAC IMA…
U nedelju 17. maja u 17 časova odigraće se muzejska igraonica za decu „U Kulpinu dvorac ima” . Virtuelnom šetnjom kroz velelepni dvorac Dunđerskih, pričom o nastanku dvorca i održavanju balova u istom, deca će imati priliku da ukrase maske za balske svečanosti, ali i da naprave pozivnicu za bal u svojoj mašti.
Muzejska igraonica namenjena je deci uzrasta od 5 do 10 godina.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja