Nacionalni praznik Rumunije obeležen u Muzeju Vojvodine - Музеј Војводине

Nacionalni praznik Rumunije obeležen u Muzeju Vojvodine

03.12.2021. | Vesti

U četvrtak, 2. decembra, u inpresivnom prostoru Muzeja Vojvodine, organizovan je prijem povodom obeležavanja 1. decembra – Nacionalnog praznika Rumunije.

Ambasadorka Rumunije u Beogradu Silvia Davidoju izrazila je zadovoljstvo što su prijemu prisustvovali pokrajinska sekretarka za kulturu, Dragana Milošević, gradonačelnik Novog Sad Miloš Vučević, kao i veliki broj privrednika i još više predstavnika rumunskih organizacija, ali i predstavnici srpske nacionalne manjine iz Rumunije.

Program je počeo intoniranjem srpske i rumunske himne u izvođenju studenata Fakulteta za muziku Univerziteta Transilvanija iz Brašova.

Pored Njene ekselencije Silvije Davidoju, prisutnim gostima se obratio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je naglasio da nikada u istoriji nije bilo konflikata između Srbije i Rumunije kao i da delimo jedan od najlepših regiona – naš zajednički Banat. Gradonačelnik je posebnu zahvalnost uputio Ambasadorki što je organizovala prijem i u Novom Sadu.

Sve prisutne pozdravila je i direktorka Muzeja mr Tijana Stanković Pešterac koja je, uz čestitke Rumunskim prijatenjima, naglasila: Plodna Vojvodina uvek je bila raskrsnica važnih puteva i prostor na koji su se naseljavali brojni narodi. Pored Srba, ovde danas živi preko 25 etničkih zajednica, a zvanično je u upotrebi šest jezika i njihovih pisama. Među njima je 1,50% Rumuna, oni žive u deset opština, naročito u Banatu, a Rumunski je četvrti jezik po brojnosti koji se govori u Vojvodini (pored srpskog, mađarskog i slovačkog). Život Rumuna na ovim prostorima dokumentovan je na našoj stalnoj postavci. Takođe direktorka je izrazila zadovoljstvo tradicionalno dobrim odnosima sa Ambasadom Rumunije, koji će se nestaviti i u budućnosti sa novim zajedničkim programima.

Podsećamo de je novembar ove godine u Muzeju Vojvodine obeležen programom Inspirisani Rumunijom koji je rezultat upravo ove dobre saradnje.

Prijem je nastavljen uz prigodan muzički program i koktel.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja