Nagrada „Mihailo Valtrović“ autorskom timu kustosa Muzeja Vojvodine - Музеј Војводине

Nagrada „Mihailo Valtrović“ autorskom timu kustosa Muzeja Vojvodine

25.06.2021. | Vesti

Autorski tim u sastavu mr Katarina Radisavljević, dr Tatjana Bugarski, Aleksandar Petijević, Aleksandar Antunović dobitnik je godišnje nagrade Muzejskog društva Srbije „Mihailo Valtrović“ za izložbu Ja nosim vas, vi nosite mene – obuća iz etnološke zbirke Muzeja Vojvodine, u kategoriji pojedinaca ili autorskih timova za izuzetne rezultate u periodu od januara 2020. do februara 2021. godine. Na ovoj izložbi je predstavljena obuća iz etnoloških zbirki u kontekstu kulturnih značenja njenih pojedinih vrsta i oblika. Analiza zbirke obuće autorima je bila polazna osnova za priču o različitim kulturnim uticajima u prošlosti, estetici, modi, načinima proizvodnje, kao i identitetskim i komunikacijskim aspektima različitih vrsta obuće. Pored toga što je predstavila različite tipove obuće i radionice kao male ambijentalne celine, izložba se izdvojila inovativnošću u kreiranju pratećih programa, kroz kombinovanje savremenih umetničkih izraza (baletsko-modnog performansa), kreativnih industrija i participacije muzejske publike. Izložbu je pratio raskošan katalog sa bogatim ilustracijama i kataloškom obradom izloženih predmeta, ali i brojne dečje igraonice, radionice i predavanja, koji su realizovani u skladu sa Vladinim merama zaštite od pandemije, u stvarnom i virtuelnom svetu.

Osim ovog projekta, dobitnik nagrade u istoj kategoriji je Lila Drobac Krstić, kustos-etnolog Narodnog muzeja Aranđelovac, nominovana za izložbu Kad je zanat bio zlatan.

Kako se u Obrazloženju Komisije za dodelu nagrada i priznanja MDS-a navodi, „Realizacijom pomenuta dva projekta, nagrađeni stručnjaci u kategoriji 3. pokazali su koliko su u radu svakog muzealca važni: sistematičan muzejski rad – od prikupljanja do izlaganja, otvorenost ka primeni različitih izraza u interpretaciji i prezentaciji muzejskog nasleđa, prilagodljivost i umerenost u korišćenju novih tehnologija, te okrenutost savremenoj publici i njenim potrebama.“ Autori su istakli značaj saradnje u okviru samih muzeja, između stručnjaka različitih profila, koja je bila neophodan uslov za realizaciju ovako kompleksnih projekata sa multidisciplinarnim pristupom.

Nagrada za muzej godine pripala je Narodnom muzeju Leskovac, koji je ostvario najveći uspeh u domenu izložbene delatnosti kroz realizaciju drugog dela stalne postavke Vremeplov leskovačkog kraja pod nazivom Leskovac – srpski Mančester, kao i izdavačke delatnosti, te zamašnog pedagoškog rada. Nagrade su dodeljene na Svečanoj skupštini Muzejskog društva Srbije koja je održana 24. juna u Zavičajnom muzeju u Rumi.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja