Novosadsko dečje leto 2019. u Muzeju Vojvodine - Музеј Војводине

Novosadsko dečje leto 2019. u Muzeju Vojvodine

25.06.2019. | Događaji

9. Novosadsko BIG dečije leto koje će ove godine, po deveti put, biti održano na brojnim lokacijamau Novom Sadu, od 23. juna do 30. avgusta, obeležiće oko 250 programa za decu uzrasta od 3 do 14 godina.

Posebnost ovogodišnje manifestacije biće slogan “Dunav je naše more” pod kojim će više od deset nedelja programa biti osmišljeno tako da govori o kulturi naroda koji žive u dunavskoj regiji, na koji način se neguju tradicija i tolerancija, čuva ekosistem, a biće reči i o istoriji lokalnih znamenitosti, kao što su Štrand i Petrovaradinska tvrđava. I ove godine fokus će biti na umetnosti i kulturi.

Tradicionalni vodič (knjižica) kroz 9. Novosadskog BIG dečijeg leta štampan je u 12 hiljada primeraka i podeljena je deci 10. i 11. juna.

Novosadsko BIG Dečije leto organizuje Dečiji kulturni centar Novi Sad, uz podršku Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, tržnog centra „BIG“.

Program možete preuzeti ovde.

U Muzeju Vojvodine će se od 25. do 28. juna održavati programi po sledećem rasporedu:

PROGRAM NOVOSADSKOG DEČJEG LETA 2019. U MUZEJU VOJVODINE

25. jun, 10 sati
Moj grad na obali  Dunava
Kako je nastao grad Novi Sad, ko je sve gradio utvrđenje, kako je rastao grad i nastalo građanstvo, zanati, pozorišta, biblioteke muzeji, kako su se građani zabavljali na Dunavu. Dođite da pravimo utvrđenje. Ponesite kutije od cipela i što više manjih kutija i kutijica. Devojčice će kreirati kupaće kostime. Ponesite krpice. Radionicu vodi Vladimura Stanisavljević, muzejski pedagog.

26. jun 10 sati
Šajke i šajkaši
Ko su bili šajkaši? Šta su to šajke? Da li ste čuli da su šajkaši (graničari na rekama) činili ratnu rečnu flotu u borbi Austrije protiv Turaka.
Kako su izgledali brodovi šajkaša, koje su naoružanje koristili, kako su se šajkaši borili saznaćete u radionici u kojoj ćemo razgledati makete šajki, i praviti brodiće inspirisani šajkama. Radionicu vodi Ivana Tasić Stepanov, muzejski pedagog.

27. jun  10 sati
Dunav tu se ribe kupaju repovima lupaju
Pričacemo o Dunavu, o tome kako se nekad prošlosti hvatala riba i ribarilo, koje sve ribe žive u Dunavu, a u kreativnom delu praviti smešne ili strašne ribe. Radionicu vodi Vladimura Stanisavljević, muzejski pedagog.

28. jun 10 satii
Na lepom plavom Dunavu
Deca će na zanimlјiv način saznati nešto više o reci Dunav, na izložbi ćemo posmatrati i razgovarati o prvim mostovima, koji su krasili naš grad.
Razgovaraćemo o važnosti reke za život i budućnost lјudi koji žive uz reku. Kako dolazi do zagađenja reka, šta učiniti da se zagađenje smanji.
U kreativnom delu radionice ćemo crtati jedan lep dan na Dunavu.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar