Jubilarna izložba fotografija „Objektivno“ - Музеј Војводине

Jubilarna izložba fotografija „Objektivno“

19.12.2022. | Izložbe

Foto: Jovan Vajdle

Deseta izložba fotografija Objektivno biće otvorena u petak, 23. decembra u 19 sati u Muzeju Vojvodine (Dunavska 37).

Ovogodišnja izložba predstavlja sublimaciju radova koji su proteklu deceniju izlagani u okviru istoimene novogodišnje izložbe.

Na izložbi će biti prikazano 160 fotografija od 65 autora po izboru selektora ovogodišnje, jubilarne izložbe, fotoreportera i umetničkog fotografa, Martina Candira.

Na izožbama je tokom protekle decenije bilo prikazano više od 600 vrhunskih radova od 106 renomiranih fotoreportera i fotografa. Izlagači su, uz tradicionalno najzastupljenije nekadašnje i sadašnje fotoreportere Dnevnika i Mađar soa, dopisnici velikih srpskih medija iz Vojvodine. Takođe začajan broj radova potpisali su i autori iz Vojvodine koji žive u inostranstvu.

Izložbe Objektivno su do sada, sem Novog Sada, bile prikazane u Kikindi, Somboru i Nižnjem Novgorodu. Prvi domaćin bio je Kulturni centar Novog Sada, a potom je osam puta njen domaćin bio Muzej Vojvodine i muzejski savetnik Darijuš Samii.

Organizatori ovogodišnje izložbe su Muzej Vojvodine i Foto asocijacija Vojvodine.

 

Iz kataloga:

Mladić koji sadi vinograd ne vidi bliskim trenutak u kojem će uživati u plodovima svoga truda; sredovečan obavlja istu radnju razmišljajući skoro isključivo o ekonomskoj isplativosti čitavog poduhvata dok vremešni poslenik na istom polju pevuši u sebi – Aj berem grožđe biram tamjaniku….

Među mnogim pokušajima da fotografija dobije zasluženo mesto, u Novom Sadu koji je ove godine ovenčan titulom evropske prestonice kulture,  izdvaja se ova manifestacija koja je od fotoreporterske nove godine prerasla u retrospektivnu godišnju izložbu. Velika je čast obeležiti 10-u godišnjicu ovog, za sve fotografe, sigurno izuzetnog događaja.

Etimologija reči jubilej potiče od latinskog glagola veseliti  i radovati se, što je slučaj i sa svim učesnicima  dugog procesa  nastajanja ove izložbe. Održati na okupu novosadske fotoreportere svih ovih godina i pronaći za njihov rad mesto pod svodovima Muzeja Vojvodine nije bio nimalo lak zadatak. Pored svečanih nota kojim je obeležen ovaj jubilej, to je  ujedno trenutak  za lično i kolektivno presabiranje, momenat  nakon kojeg se nastavlja utabanom stazom napred  ili u pravcu  novih vizija i ideja. Foto asocijacija Vojvodine će sigurno istrajati  da fotoreporterski trud bude na dostojan način sačuvan i prikazan pred kulturnom javnošću i u godinama koje dolaze.

Vratimo se vinogradu, u njemu su naporna okopavanja kao i nežna otkidanja suvišnih pupoljaka, da bi čovek stigao do životodavnog gutljaja vina.

Darjuš Samii, muzejski savetnik

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar