"Od raja do beznjenice" u Muzeju Vojvodine - Музеј Војводине

“Od raja do beznjenice” u Muzeju Vojvodine

18.08.2017. | Događaji

U petak, 18. avgusta 2017. godne, u 21 sat, u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35) održaće se po treći put predstava “Od raja do beznjenice” autora Zorana Subotičkog – pozorišni komad o ljubavnoj drami Lenke Dunđerski i Laze Kostića.

Beznjenica – život bez nje, kovanica koju je smislio sam Laza Kostić i koja je obeležila njegovih poslednjih deset godina života, koliko je pisao pesmu Santa Maria della Salute.

Predstava “Od raja do beznjenice” opisuje te momente Lazine “rajske sreće”, prijateljevanja sa Lenkom Dunđerski, lepom, mladom, talentovanom i obrazovanom ćerkom najmoćniijeg Srbina u Austrougarskoj monarhiji – Lazara Dunđerskog i vreme nakon njene tragične smrti. Otuda je predstava nabijena emocijama – Lazinim, Lenkinim, njenog oca. Reč je ipak o smrti i gubitku. Pre same predstave publika ima priliku da čuje monološko kazivanje Bogdana Dunđerskog, koje nije sastavni deo predstave, ali jeste ukupnog događaja kojim se predočava, u krajnjoj instanci, veličina jedne čudesne vojvođanske porodice – Dunđerski.

Kuriozitet ove predstave, nastale 2015. godine na dvorcu Fantast Bogdana Dunđerskog, je što se izvodi isključivo u dvorcima, palatama i zdanjima od kulturno-istorijskog značaja. Do sada je izvedena više od četrdeset puta u dvorcu Fantast, dvorcu u Kulpinu, palati Lazara Dunđerskog u Zrenjaninu, Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, Gradskoj većnici u Subotici, Tekelijanumu u Budimpešti, u Srbobranu, Čelarevu i drugim vojvođanskim varošima i gradovima.

Predstava je deo jednog šireg projekta pod nazivom “Čudesni svet Dunđerskih” kojim se široj javnosti predočava graditeljsko, ekonomsko i humano nasleđe ove značajne vojvođanske porodice, poreklom iz Hercegovine.

Autor teksta i režija: Mr Zoran Subotički

Uloge: Jovana Radovanović, kao Lenka Dunđerski, Ervin Hadžimurtezić, kao Laza Kostić, Miodrag Petrović, kao Lazar Dunđerski,

Sve informacije i rezervacije karata mogu se dobiti putem telefona 063/ 7 541 563 ili mejlom leadernet.eu@gmail.com.

Cena ulaznice je 500 din.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar