Otkrivena skulptura Dvoglavi idol pored Muzeja Vojvodine - Музеј Војводине

Otkrivena skulptura Dvoglavi idol pored Muzeja Vojvodine

12.10.2022. | Vesti

Sinoć je ispred Muzeja Vojvodine otkrivena monumentalna skulptura Dvoglavi idol, delo novosadskoga umetnika Aleksandra Bunčića. Ova impozantna skulptura rezultat je saradnje talentovanog vajara i Muzeja Vojvodine kao ustanove koja, između ostalog, čuva značajne predmete brojnih neolitskih kultura.

Dvoglava figurina, koja je poslužila kao inspiracija za skulpturu, izložena je na Stalnoj postavci Muzeja Vojvodine, a publika je trenutno može videti na izložbi San neolitske noći. Izrađena od keramike, sa dve glave, jednim trupom i dve ruke na bokovima, jedinstvena je po svom izgledu. Pronađena je 1965. godine na lokalitetu Gomolava u Hrtkovcima prilikom sistematsko-zaštitnog iskopavanja arheoloških ostataka, koji su pripadali vinčanskoj kulturi.

Izlaganje ove skulpture ispred Muzeja Vojvodine deo je zajedničke izložbe sa Narodnim muzejom Srbije San neolitske noći, koja traje u periodu od 15. jula do 15. oktobra i realizovana je u sklopu projekta Novi Sad – evropska prestonica kulture 2022, odnosno programskog luka Tvrđava mira. Sa idejom da skulptura podseća na izložbu, ona će se nalaziti pored Muzeja tokom dužeg vremenskog perioda. Predstavlja donaciju Nacionalne platforme Srbija stvara Muzeju Vojvodine, a kroz projekat koji je u najvećoj meri finasirala Fondacija Novi Sad – evropska prestonica kulture, pokriveni su troškovi njenog dopremanja, postavljanja, konzervacije i izlaganja.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar