Otvaranje izložbe Biseri Zlatnog oka - prvonagrađene fotografije 1961-2021. - Музеј Војводине

Otvaranje izložbe Biseri Zlatnog oka – prvonagrađene fotografije 1961-2021.

18.11.2021. | Izložbe

U utorak, 23. novembra, u 18 sati, u Muzeju Vojvodine (Dunavska 37) biće otvorena izložba fotografija Biseri Zlatnog oka- prvonagrađene fotografije 1961-2021.

Izložba je priređena povodom obeležavanja 60 godina od prve izložbe fotografija „Zlatno oko“ 1961. godine, kojom je Novi Sad postao centar fotografskog stvaralaštva.

 

Izvod iz kataloga izložbe, reč Borivoja Mirosavljevića, majstora jugoslovenske fotografije i prvog dobitnika nagrade „Zlatno oko“ 1961. godine:

U oktobru 1961. prvi put je zasijalo „Zlatno oko“, a Novi Sad i nekadašnja Jugoslavija su dobili kultnu, prestižnu i tradicionalnu izložbu, višedecenijsko stecište svetskog fotografskog stvaralaštva.

Novi Sad je, već tada, nagovestio svoja stremljenja ka laskavoj tituli grada evropske kulture. Kontinuitet održavanja „Zlatnog oka“, rođenog u tadašnjoj avangardnoj Tehničkoj tribini, dobio je potom još veći zamah u okrilju agilnog Foto i kino kluba „Branko Bajić“, da bi od 1973, pod pokroviteljstvom Josipa Broza Tita, predsednika Jugoslavije i međunarodne asocijacije za umetničku fotografiju – FIAPA-a, stasalo u jedan od najcenjenijih svetskih fotografskih salona. Organizatori su, sve do 1993, kada je „Zlatno oko“ na podmukao način „ugašeno“, uspeli da sakupe nekoliko stotina vrhunskih svetskih fotografija: autori su se saglasili da Novi Sad u posebno osnovanoj Foto galeriji čuva njihove radove, kao temelj budućeg i onda jedinstvenog Muzeja fotografije u svetu!

Darodavci, širom sveta, primili su iz Novog Sada i odgovarajuće pismene sertifikate s prigodnim zahvalnicama. Tako je nastala kolekcija vrhunskih fotografskih radova iz više od pedeset zemalja sa svih kontinenata! U trenutku kada se očekivala finalizacija sjajne ideje i odluka o otvaranju jedinstvenog fotografskog muzeja u Novom Sadu, dogodile su se velike društvene promene, Jugoslavija je propala, došlo je do poznatih transformacija društvenih organizacija i vlasništva nad njihovom imovinom. Lov u mutnom je učinio svoje, pa je tako i blago „Zlatnog oka“, pomešano sa otpadom i đubretom, dospelo na gradsku deponiju!

Propale su mnoge vrednosti, ali je, ipak, deo tog neponovljivog blaga sačuvan zahvaljujući entuzijastima. Ono što je sačuvano očekuje, već decenijama, da bude vraćeno, tamo gde pripada. Zadruga MEDIJAKULT, Društvo novinara Vojvodine i Muzej Vojvodine, uz pomoć Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada, nastoje da i ovom, trećom izložbom, podsete na „preživele“ bisere „Zlatnog oka“ u nadi da će oni naći mesto u budućem našem, prvom i uopšte jedinom, Muzeju fotografije čija je realizacija planirana u novoj Strategiji razvoja kulture Republike Srbije do 2027.

 

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar