OTVARANjE IZLOŽBE DIGITALNE FOTOGRAFIJE ARS AKADEMIJE - Музеј Војводине

OTVARANjE IZLOŽBE DIGITALNE FOTOGRAFIJE ARS AKADEMIJE

16.08.2021. | Vesti

U utorak, 24. avgusta, u 19 sati, u Malom izložbenom salonu Muzeja Vojvodine (Dunavska 35) otvara se diplomska izložba Škole digitalne fotografije Ars Akademije – Osvrt

Izložba je rezultat rada polaznika kursa digitalne fotografije u trajanju od 6 meseci. Svoje radove su predstavili autori različitih godina, senzibiliteta i obrazovanja. Teme su različite, uglavnom zadate na časovima fotografije. Autori su kroz fotografsko svetlopisanje pokazali svoje umetničke i dokumentarne sposobnosti, neki su svoja stečena fotografska znanja počeli i primenjivati u raznim oblastima.

Fotografi su svesni da nisu dovoljni samo megapikseli i oštrina. Fotograf bez ideje i dobro komponovane fotografije ne može da napravi dobru pismenu fotografiju. Zato je priprema izložbe, kao kruna rada fotografa, rađena pažljivo, nadamo se i na zadovoljstvo publike.

Izdvojili smo fotografija, crnobele ili u koloru, koje su nam dočarale razne atmosfere: nežnost i suptilnost žene u kreativnom stvaralačkom činu, nesvakidašnje portrete starih ljudi, arhitekturu, prirodu i zanimljive detalje poput muzičkih instrumenata, sugestivne putanje po Beogradskom keju, skulpture iz ateljea Labata, psihološke fotografije, lepote plaže Štranda, pa sve do detalja arhitekture iz dvorca Špicer u kojim se prepoznaju pravila zlatnog preseka.

Postavka radova nam govori i o lokacijama na koje je polaznike kursa vodio predavač fotografije, tako se prepoznaju: Novi Sad, Beočin, Sremski Karlovci, kao i Vrdnička kula… Ovom izložbom autori su uspešno uradili zadate vežbe i pokazali da su spremni da iskorače u svet fotografije, posebno su osposobljeni za poslove foto-reporterstva. Nadamo se, da će svaki autor čije smo radove izložili naći svoje fotografsko mesto u velikoj fotografskoj porodici, a ubeđen sam da ćete neka od ovih imena uskoro videti na umetničkoj sceni kao vrlo uspešne fotografe.

Izlagači su:

Duško Ikonov, Sara Đuričić, Nemanja Vuković, Vesna Raonić, Sunčica Savić, Ognjen Marić, Luka Kovačević, David Zavišić, Zoran Pavlović, Marina Rodić, Lucija Selaković Labat, Maja Kovačević Matin, Marija Tomić, Dragana Lazarević, Jelena Malbaški

Ars akademija od svog osnivanja (2004. godine) u svoje udruženje učlanjuje razne akademske umetnike i naučnike, koji svojim radom doprinose umetničkom, kulturnom, ekološkom, duhovnom razvoju u Novom Sadu i šire.

Prva predavanja u Školi digitalne fotografije Ars akademije realizovana su 2011. godine na Radničkom univerzitetu u Novom Sadu. Potom je škola je izmeštena u prostorije Muzeja Vojvodine, gde se od 2012. do 2021. godine u kontinuitetu održavaju predavanja i praktične obuke foto-reportera, koje drži Željko Savić, strukovni inženjer fotografije – specijalista, foto-ilustrator, master kulturolog.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja