Otvaranje izložbe Sava Tekelija (1761-1842) - Музеј Војводине

Otvaranje izložbe Sava Tekelija (1761-1842)

08.11.2021. | Izložbe

U utorak, 16. novembra, u 13 sati, u Malom izložbenom salonu Muzeja Vojvodine (Dunavska 35) biće otvarena izložba SAVA TEKELIJA (1761-1842). Autorke izložbe su muzejske savetnice: Ljubica Otić i Milkica Popović.

Izložba je pripremljena u cilju obeležavanja 260 godina od rođenja Save Tekelije, sa namerom da od sledeće godine postane deo novih prostorija Saveza Srba u Rumuniji (Arad), kada će se obeležiti još jedan jubilej – 180 godina od smrti Save Tekelije.

Sava Popović Tekelija, jedna od najznačajnijih ličnosti srpske istorije s kraja 18. i prve polovine 19. veka. Ponikao je iz ugledne srpske plemićke porodice, a gotovo svi njegovi preci bili su graničarski oficiri, koji su uspešno gradili vojničku karijeru, stekli porodični ugled, a ime Tekelija proslavili izvan granica Habzburške države.

Sava Tekelija se rodio 17. avgusta 1761. u Aradu. Njegove ambicije odvele su ga na školovanje u Beč, a zatim u Peštu gde je 1786. stekao titulu doktora pravnih nauka.

Kao ugarski plemić, bio je poslanik na Temišvarskom saboru 1790, a svoje političke ambicije je ispoljio 1804. godine, za vreme Prvog srpskog ustanka.

Kada se povukao iz državne službe svoje delovanje je nastavio na polju prosvete i to putem privatne inicijative. Njegovi projekti i zadužbine utemeljeni su na prosvetiteljskim idejama i na nacionalnoj tradiciji, a bile su namenjene pre svega prosvećivanju srpskog naroda.

Izložba Sava Tekelija (1761-1842) je deo programa Inspirisani Rumunijom koji je rezultat dobre saradnje Muzeja Vojvodine i Ambasade Rumunije u Beogradu. Tokom trajanja izložbe u Muzeju će biti organizovano i predavanje muzejske savetnice mr Katarine Radisavljević Rumunski tradicionalni tekstil na stalnoj postavci Muzeja Vojvodine i dva dečija programa na temu: Razglednica iz Rumunije i Ko se boji Drakule još tri za groš, tri za groš.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar