Otvaranje izložbe taktilnih slika „Dodir umetnosti“ - Музеј Војводине

Otvaranje izložbe taktilnih slika „Dodir umetnosti“

24.05.2022. | Izložbe, Aktuelno

U petak, 3. juna, u 13 sati u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35) biće otvorena taktilna izložba Instituta i Muzeja iz Bitole Dodir umetnosti.

Na izložbi će biti predstavnjeno 20 panoa sa taktilnim slikama, tekstovima na Brajevom pismu, uz tekstove na srpskom jeziku i fotografije. Motivi taktilnih slika su eksponati iz stalne postavke i delova arhitekture bitolskog muzeja, a isti princip povećavanja pristupačnosti za slepe i slabovide moguće je preuzeti za svaku muzejsku postavku. NI Institut i Muzej Bitola je u proteklih nekoliko godina, pored nekoliko projekata pristupačnosti i taktilnih izložbi u sopstvenoj ustanovi, gostovao sa taktilnim izložbama u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji i organizovao nekoliko obuka/vebinara o pristupačnim muzejima.

Rukovodilac projekta je dr Irena Ružin (NI Institut i Muzej, Bitola).

Pre otvaranja izložbe, u 11 sati, biće organizovana i edukacija za muzejske radnike i sve zainteresovane na temu pod nazivom Pristupačni muzej. Edukaciju će održati muzealci koji imaju bogato iskustvo u realizaciji projekata vezanih za pristupačnost: Milena Milošević Micić (Zavičajni muzej, Knjaževac), mr Aida Šarac Berbić (Umjetnička galerija BIH, Sarajevo), mr Jove Pargovski (NI Institut i Muzej, Bitola) i mr Željka Sušić (Tiflološki muzej, Zagreb).

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar