Svečano otkrivanje skulpture Dvoglavi idol - Музеј Војводине

Svečano otkrivanje skulpture Dvoglavi idol

10.10.2022. | Događaji

Obaveštavamo Vas da će u utorak, 11. oktobra u 19 časova, pored Muzeja Vojvodine (na uglu Dunavske 35 i Žarka Vasiljevića) biti upriličeno svečano otkrivanje skulpture Dvoglavi idol, koja je bila izložena na Paviljonu Republike Srbije na Ekspu Dubai 2020. Skulptura je delo novosadskog vajara Aleksandra Bunčića, a inspirisana je neolitskom dvoglavom figurinom, koja se čuva u Muzeju Vojvodine. Skulpturu će svečano otkriti Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Dvoglava figurina deo je stalne postavke Muzeja, a trenutno se nalazi na reprezentativnoj izložbi San neolitske noći. Ovaj autentičan muzejski predmet, pronađen na lokalitetu Gomolava u Hrtkovcima prilikom sistematsko-zaštitnog iskopavanja 1965. godine, izrađen je od keramike, sa dve glave, jednim trupom i dve ruke na bokovima i jedinstven je po svom izgledu.

Očekujemo Vas na svečanom otkrivanju ovog umetničkog dela, koje predstavlja savremenu interpretaciju neolitske umetnosti i omogućava nam da na inovativan način promovišemo značajno praistorijsko kulturno nasleđe naše zemlje.

Skulptura predstavlja donaciju Nacionalne platforme Srbija stvara Muzeju Vojvodine.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar