Otvorena 25. godišnja izložba udruženja „Likovni krug“ u Muzeju Vojvodine - Музеј Војводине

Otvorena 25. godišnja izložba udruženja „Likovni krug“ u Muzeju Vojvodine

07.09.2021. | Vesti

Nastup 57 umetnika ovog udruženja sinoć je svečano obeležen činom otvaranja koji je priređen u atrijumu Muzeja Vojvodine. Uvodna reč Vitomira Simurdića dala je akcenat na značaju udruženja, njegovog rada, likovne umetnosti i umetnosti uopšte u našem kulturnom svetu. Ona je produžena čitanjem teksta Save Stepanova, koji na žalost nije mogao prisustvovati, a koji je vrlo jezgrovito napisao:

„A atelje i ateljeska umetnost (slikarstvo, skulptura, grafika i dr.) su u aktuelnoj umetnosti veoma zanimljiv fenomen. Delovanjem ateljeskih umetnika – slikara za štafelajom, skulptora pred vajarskim stalkom, grafičara za presom – potvrđuje se začudnost umetničke radionice. To znači da svaki naslikani, izvajani i štampani rad „pamti otisak umetnikove ruke“, njegovog dodira, njegove osećajnosti, njegove duše… Takav postupak je danas, u vremenu kada je tehnologija duboko zašla u naš svakodnevni život, a naravno i u savremenu umetnost, prava dragocenost. Jer, u aktuelnom vremenu svetom dominira tehnološka slika. Umetnost je, pre svega, odraz i proizvod sveta i vremena u kojem živimo, a karakteristika današnjeg življenja jesu stalne i sve ubrzanije promene. Te promene zahtevaju od umetnosti da reaguje poput živog organizma, da se stalno prilagođava i uklapa u društvene okolnosti, u stanje i duh društva u kojem egzistira.

Godišnja izložba Likovnog kruga, baš kao brojni drugi umetnički saloni i tradicionalne postavke koje se priređuju, svakogodišnje promovišu umetnike u svojevrsne hroničare svog doba. Danas je to izuzetno važna činjenica, jer je svet u konstantnoj promeni, a pri tome te promene više nisu posledica prirodnog sleda stvari nego ih indukuju velike kapitalističke korporacije vođene filozofijom dolara i neograničenog bogaćenja, što je dovelo do toga da, po Forbsu oko 300 ljudi ima veći kapital od preostalog sveta! Dakle, svet je ugrožen, a zadatak umetnosti je da učini sve ne bi li sačuvala autonomnost čoveka u sve manje humanom svetu. Zbog toga su akteri umetnosti često primorani da menjaju metodologiju svog delovanja – onima koji insistiraju na ažurnom reagovanju na aktuelna zbivanja tradicionalnog interpretiranja i tumačenja sveta više nisu dovoljno autoritetna, te se sve češće pojavljuju drugi i drugačiji koncepti poput relacione estetike ili kontekstualne umetnosti, kojima se autor direktno uključuje u kolotečinu nastojeći da dijagnostifikuje probleme i upozorava na traumatična mesta sveta u kome živimo.“

Prisutne su pozdravili mr Tijana Stanković Pešterac, direktorka Muzeja Vojvodine i Borivoje Popržan, predsednik udruženja Likovni krug i pozvali prisutne da im se, nakon razgledanja izložbe, pridruže na prigodnom koktelu.

Fotografije: Marija Erdelji i Branko Vujkov

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar