Otvorena izložba STRMA RAVNICA u Trebinju - Музеј Војводине

Otvorena izložba STRMA RAVNICA u Trebinju

19.10.2022. | Vesti

Muzej Vojvodine, odnosno njeni kustos – Bogdan Šekarić muzejski savetnik, etnolog i Dimitrije Mihajlović kustos, istoričar – su na 100-godišnjicu dobrovoljačke kolonizacije koja se sprovodila posle Prvog svetskog rata, priredili tematsku izložbu  Strma ravnica – Sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921. godine. Na izložbi je kroz muzejski rečnik prikazana kolonizacija Vojvodine posle Prvog svetskog rata.

Nakon otvaranja u Muzeju Vojvodine oktobra 2021, izložba je gostovala po gradovima Vojvodine (Kikinda, Zrenjanin) da bi se 13. oktobra 2022. godine predstavila u Muzeju Hercegovine, u Trebinju. Pozdravne reči na otvaranju izložbe izgovorili su Ivana Grujić, direktorka Muzeja Hercegovine i Zoran Veljanović, zamenik direktora Muzeja Vojvodine, dok su o samoj postavci govorili dr Milan Micić, Dimitrije Mihajlović i Bogdan Šekarić.

Dr Milan Micić je u nastavku programa predstavio svoje dve knjige o dobrovoljcima i dobrovoljačkim kolonijama: Kolonistička naselja (1920–1941) i Kuća i hleb. O knjigama su govorili i prisutni kustosi Muzeja Vojvodine.

Detalj sa otvaranja izložbe Strma ravnica u Muzeju Hercegovine (Trebinje 12–14. oktobar 2022). Bogdan Šekarić, Ivana Grujić, direktorka Muzeja Hercegovine, Zoran Veljanović, zamenik direktora Muzeja Vojvodine, dr Milan Micić i Dimitrije Mihajlović

Detalj sa otvaranja izložbene postavke Strma ravnica u Muzeju Hercegovine

Zgrada bivše austrougarske kasarne, a od 1952, Muzej Hercegovine. U prvom planu zgrada za šifrante i golube pismonoše

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar