Otvorena je izložba "Dobrodžanski ratnici" u Rumuniji - Музеј Војводине

Otvorena je izložba “Dobrodžanski ratnici” u Rumuniji

08.09.2016. | Vesti

Izložba „Dobrudžanski ratnici“, koautora dr Predraga Bajića, Ilije Komnenovića i Vojislava Martinova, otvorena je 31. avgusta u Vojnom muzeju u glavnom gradu Dobrudže Konstanci. Već prvih dana privukla je pažnju tamošnje publike i stručne javnosti, što je otvorilo mogućnosti za dalju saradnju Muzeja Vojvodine sa Vojnim muzejom i drugim muzejima u tom gradu (pre svega svetski uglednim Pomorskim muzejom).

U okviru manifestacije održan je i naučni skup posvećen borbama na Dobrudži, na kome su izlaganja podneli i srpski stručnjaci dr Milan Micić i p. puk. dr Dalibor Denda.

Izložbu je obišla i delegacija Udruženja čeških legionara, sa kojom su takođe ostvareni kontakti i izražena obostrana želja za saradnjom u bliskoj budućnosti.

Član autorskog tima dr Predrag Bajić prisustvovao je i centralnoj komemoraciji palim pripadnicima 1. srpske dobrovoljačke divizije, kraj spomenika u Medžidiji, 28 km zapadno od Konstance. Na komemoraciji je, pored ostalih govorio i srpski Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, a prisutni su bili i srpski ambasador i vojni ataše u Bukureštu.

Najveći doprinos uspešnoj realizaciji ovog projekta dali su aktivisti Društva srpsko-rumunskog prijateljstva, uz podršku Sekretarijata za kulturu i informisanje AP Vojvodine. U sklopu programa zapažene nastupe imala je izvorna vokalna grupa „Zvuci sa kamena“ iz Novog Sada.

Izložba „Dobrudžanski ratnici“ će tokom jeseni biti prezentovana i u Muzeju Vojvodine.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar