Otvorena Međunarodna arheološka konferencija Sloveni i njihovi susedi u 1. milenijumu n.e. - Muzej Vojvodine

Otvorena Međunarodna arheološka konferencija Sloveni i njihovi susedi u 1. milenijumu n.e.

04.10.2021. | Vesti

U Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine danas je svečano otvorena Međunarodna arheološka konferencija Sloveni i njihovi susedi u 1. milenijumu n.e.
U ime Muzej Vojvodine, koji je domaćin Konferencije na kojoj će svoja izlaganja imati oko 100 učesnika iz 17 zemalja Evrope, prisutnima se obratila direktorka – mr Tijana Stanković Pešterac, istakavši, između ostalog, značaj ovog stručnog skupa “Mi kao inicijatori ovog važnog događaja koji se bavi slovenskom arheologijom ponosni smo što smo uspeli da organizujemo jedan ovako veliki i značajan međunarodni skup koji ima za cilj popularizaciju slovenske arheologije i pokretanje brojnih rasprava i tema koje su za nju vezane”.
Pored Muzeja Vojvodine, u koorganizaciji Konferencije učestvuje još 6 uglednih evropskih institucija kulture i nauke – Muzej Državni Ermitaž, Sankt Peterburg; Centar za baltičku i skandinavsku arheologiju, Šlezvig; Institut arheologije Ruske akademije nauka, Moskva; Institut arheologije Češke akademije nauka, Prag; Lajbnic institut za istoriju i kulturu Istočne Evrope, Lajpcig; Narodni muzej, Beograd.
U ime organizatora ovog velikog stručnog skupa prisutnima su se obratili: dr Andrej Oblomski, Institut arheologije Ruske akademije nauka i Stanko Trifunović, odgovorni sekretar Organizacionog komiteta Konferencije.
Konferenciju je otvorio gospodin Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade. Predsednik je u svom izlaganju naglasio da je velika čast što je organizacija ove konferencije poverena Muzeju Vojvodine, kao najkompleksnijem muzeju u Republici Srbiji sa višedecenijskom, izuzetno bogatom arheološkom praksom. Takođe je izrazio zahvalnost uglednim i prestižnim evropskim naučnim i kulturnim institucijama koje su koorganizatori ovog naučnog skupa.
Otvaranju konferencije je prisustvovala i Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.
Konferencija traje od 4 do 10 oktobra.
Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja