Poklon legat Jovana Dejanovića - Музеј Војводине

Poklon legat Jovana Dejanovića

05.05.2017. | Događaji

U petak, 5. maja 2017. godine, u 12 sati, u kino sali u Dunavskoj 37, biće predstavljen Poklon legat Jovana Dejanovića.

POKLON LEGAT JOVANA DEJANOVIĆA

Kao baštinik kulturne prošlosti ovih prostora, Muzej Vojvodine je u javnosti prepoznat kao institucija od poverenja. To se najbolje vidi kroz brojne darove, poklon-zbirke i legate koji omogućavaju da se muzejski fondovi kontinuirano razvijaju u cilju sticanja bogatije i slojevitije predstave o prošlosti.

Muzej Vojvodine ove godine je imao tu čast da dobije Legat Jovana Dejanovića, čuvenog novosadskog gradonačelnika za vreme čijeg upravljanja (u periodu od 1974. do 1982) je značajno unapređen rad komunalnih službi, kao i privredni, prosvetno-kulturni i sportski razvoj Novog Sada. Podsećanja radi, zalagenjem energičnog gradonačelnika, izgrađen je Most Slobode, Sportski centar „Vojvodina“ – popularni SPENS, Srpsko narodno pozorište je nakon pola veka, konačno dobilo svoj novi dom, a ozelenjavanjem je ulepšan centar grada.

Legat Jovana Dejanovića se sastoji od mnoštva vrednih predmeta, fotografija i dokumenata kroz koje se  reflektuje novija istorija Novog Sada u godinama njegove radikalne transformacije, koja je sa sobom nosila svu dvoznačnost modernizacije i urbanog razvoja  20. veka.  U pitanju je Legat koji sadrži preko 2000 fotografija i oko stotinu odlikovanja, povelja, plaketa i sličnih priznanja vezanih za društveno-politički angažman Jovana Dejanovića, ne samo kao gradonačelnika, već i kao istaknutog funkcionera različitih gradskih, pokrajinskih, republičkih i saveznih organizacija političkog, sportskog, kulturnog i društvenog karaktera. U Legatu se pored spomenutih predmeta nalaze i nesvakidašnji predmeti od značajne muzeološke vrednosti, kao što su spomen-plakete gradova pobratima Novog Sada, ključevi grada San Franciska i Temišvara, spomen-ključevi SPENS-a, spomen-povelja sa otvaranja Mosta slobode, predmeti i dokumenta sa dočeka nove godine 1977. na kojem je prisustvovao i J.B.Tito itd.

Jovan Dejanović, koji ove godine puni devedeset godina, rođen je 1927. godine u kolonističkom naselju Velebit, kod Kanjiže. Za vreme mađarske okupacije, sa celom porodicom je bio interniran u šarvarskom logoru. Sa grupom dece pušten je iz logora, zalaganjem Srpske pravoslavne crkvene opštine, ali je dve godine kasnije ponovo poslat u radni logor Heršing u Austriji, gde je i dočekao oslobođenje. Posle rata isticao se kao rukovodilac u mnogim društveno-političkim organizacijama (SKOJ, Narodna omladina, Socijalistički Savez radnog naroda), gde je pokazao svoje liderske sposobnosti. Nakon dva mandata na mestu gradonačelnika, bio je član predsedništva Stalne konferencije gradova Jugoslavije, a bio je i poslanik Skupštine Vojvodine i Skupštine Jugoslavije.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar