Pokloni Muzeju Vojvodine - Музеј Војводине

Pokloni Muzeju Vojvodine

12.12.2018. | Vesti

Muzej Vojvodine pored otkupa artefakata, koje finansira Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, odnosno Pokrajinska vlada, vredne muzealije pribavlja putem poklona pojedinaca, organizacija i institucija kao i sopstvenim istraživanjima i iskopavanjima u oblasti arheologije. Tako se uvećavaju i bogate mnogobrojne zbirke Muzeja Vojvodine i svih njegovih odeljenja, pa i najnovijih: Muzeja prisajedinjenja i Muzejske medicinske zbirke ¬– Pasterov zavod.

U slučaju Muzeja prisajedinjenja, koji je osnovan početkom 2017, a čija je inicijalna Zbirka osnovana krajem 2016. godine, pribavljanje muzealija je teklo po istom sistemu: poklonima i otkupima. Ono što je izloženo na stalnoj postavci Muzeja prisajedinjenja, rezultat je rada na prikupljanju artefakata poklonima i otkupima, kao i pozajmicama iz drugih kulturnih institucija,  od Arhiva  SANU do Rukopisnog odeljenja Matice srpske, od Zavičajnog muzeja Ruma do Narodnog muzeja u Kikindi, i od Gradskog muzeja u Subotici do Istorijskog muzeja u Beogradu. Autori stalne postavke D. Njegovan i Z. Veljanović, glavni dizajner Jelena Dobrović-Bojanović, kao i mnogobrojni saradnici, pokušali su da očiglednim učine istorijske procese koji su doveli do 1918, kao i sam čin prisajedinjenja, ističući faktografski i na umetnički način ne samo istorijski preces, već i njegove najznačajnije aktere.

U delu stalne postavke koji se odnosi na predstavljanje srpskih saveznika (sile Antante i pridruženih sila), istaknute su aktuelne zastave određenih država, pa tako i aktuelna američka zastava. Čast nam je objaviti da je američki ambasador Njegova ekselencija Kajl R. Skat Muzeju Vojvodine 29. novembra 2018. poklonio zastavu SAD iz 1918. (zastava sa 48 zvezdica),  koju ćemo postaviti umesto američke zastave sa 50 zvezdica.

Posle nekoliko dana Muzeju Vojvodine se javila sekretarica iz LSV sa predlogom da gospodin Nenad Čanak, narodni poslanik, pokloni Muzeju Vojvodine prvi primerak jedne od aktualnih zastava AP Vojvodine, koja je na Skupštini AP Vojvodine usvojena 27. februara 2004. godine. Direktor Muzeja Vojvodine je prihvatio ovaj predlog, tako da je 10. decembra gospodin Nenad Čanak uručio Muzeju Vojvodine pomenutu zastavu, koju je u ime ustanove primio direktor dr Drago Njegovan i rasporedio je u Zbirku istorijskih predmeta Odeljenja savremene istorije. Inače, direktor je zatražio i stranačku zastavu LSV, jer pored ostalih stranačkih zastava koje Muzej već poseduje, ova nedostaje. Javnost treba da zna da Odeljenje savremene istorije Muzeja Vojvodine prikuplja sve artefakte iz političkog života (programe, plakate, letke, izborne materijale itd.).

Inače, Muzej Vojvodine u svom fundusu poseduje sve aktuelne, kao i istorijske zastave, a među njima i primerak zastave AP Vojvodine o kojoj je reč, zastavi iz 2004, što je poklonodavcu i predočeno.

Muzej Vojvodine poziva građane, organizacije i institucije da poklanjaju Muzeju sve ono što može da svedoči kako o prošlosti, tako i o današnjem vremenu, koje će sigurno već sutra postati prošlost.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar