Portreti i sećanja - Музеј Војводине

Portreti i sećanja

19.02.2015. | Izložbe

U četvrtak 19. februara 2015. godine u 19 časova otvara se izložba “Portreti i sećanja” u Muzeju Vojvodina, Dunavska 37, Novi Sad.

Izložba će prikazati preko 1000 fotografija članova Jevrejske zajednice Srbije iz perioda pre Holokausta. Fotografije su prikupljene iz porodičnih albuma preživelih Holokausta i arhiva Jevrejskog istorijskog muzeja. Ovi izvanredni snimci, po prvi put prikazani zajedno u javnosti, iIlustruju neverovatnu raznolikost ljudi, osobenost njihovih pojavljivanja, događaja, situacija i mesta. Nažalost, prikazuju samo delić zajednice koja je postojala pre Holokausta. Samo nekoliko godina nakon što su ove fotografije snimljene, nacisti i njihovi saradnici pokušaće da ubiju sve Jevreje u Srbiji. Šokantan kontrast između ovih izvanredno životnih snimaka pre Holokausta i onoga što znamo da je usledilo potom, provlači se kao nezaobilazan podtekst cele izložbe.

Fotografije su prikupljenje u okviru inicijative Saveza jevrejskih opština Srbija da se oformi digitalna baza fotografija Jevrejske zajednice Srbije iz perioda pre Holokausta, i zabeleže sećanja preživelih Holokausta o životima ljudi koji su snimljeni na tim fotografijama.

Uz izložbu je osmišljen prateći obrazovni program za decu školskog uzrasta. Deca će dobiti priliku da učestvuju u radionicama koje obrađuju teme kao što su jevrejski običaji, simboli, tradicija, kao i pitanja Holokausta i diskriminacije. Nadamo se da ćemo uz pomoć izložbe i obrazovnog programa uspeti da mladim generacijama prenesemo znanje o prošlosti, kako buduće generacije nikada više ne bi prošle kroz stradanja i patnje žrtava Holokausta. Više informacija možete naći na vebsajtu www.jevrejipamte.org ili ako pošaljete e-mail sa pitanjima na adresu kontakt.secanje@savezscg.org

Izložba će biti otvorena za javnost svakog radnog dana od 11 do 19 časova, a vikendom od 11 do 18 časova. Muzej ne radi ponedeljkom.
Izložba će trajati do 15. marta 2015. godine,

Izložba se posle Novog Sada seli u Suboticu (19. marta do 7. aprila 2015), Zrenjanin (9. aprila do 30. aprila 2015), Beograd (10. maja do 31. maja 2015) i Šabac (04. juna 21. juna 2015). U septembru/oktobru gostovaće u Nišu i Kragujevcu (tačni datumi biće saopšteni naknadno).

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar