Poseta delegacije Univerziteta Južne Floride Muzeju Vojvodine - Музеј Војводине

Poseta delegacije Univerziteta Južne Floride Muzeju Vojvodine

02.11.2022. | Vesti

Dana 01. i 02. 11. 2022. godine, Muzej Vojvodine ugostio je delegaciju sastavljenu od profesora i studenata sa Univerziteta Južne Floride (University of South Florida), koja se nalazi u poseti Srbiji i našim kulturnim ustanovama i naučnim institucijama. USF je među najjačim američkim univerzitetima po pitanju istraživačke delatnosti i inovativnosti – po broju patenata rangiran je na 11. mestu među američkim javnim istraživačkim univerzitetima, odnosno na 23. mestu među svim ostalim univerzitetima na svetu.

Pored upoznavanja sa aktuelnim istraživanjima i projektima ovog univerziteta, delegacija koju predvode dr Bruk Hensen i dr Lora Herison predstavila je aktivnosti laboratorije USF Access 3D Lab, i demonstrirala savremenu tehniku digitalnog 3D skeniranja objekata – dr Herison, arheolog i specijalista zaštite kulturnog nasleđa i njegove interpretacije kroz digitalne tehnologije, te upravnik Access 3D Lab laboratorije, upoznala je prisutne sa tehnikom upotrebe Artec Space Spider ručnog 3D skenera i njegovog softvera.

Tokom posete se razgovaralo i o mogućnostima za saradnju Muzeja Vojvodine i Univerziteta Južne Floride na polju digitalizacije kulturnog nasleđa, uz primenu najnovijih tehnologija zaštite, interpretacije i prezentacije istog.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar