Poslednjeg dana manifestacije Muzeji za 10. - Музеј Војводине

Poslednjeg dana manifestacije Muzeji za 10.

19.05.2023. | Događaji, Predavanja

   

 

Poslednjeg dana manifestacije Muzeji za 10, u petak, 19. maja, Muzej Vojvodine za publiku priprema vođene ture kroz stalne postavke – u 12 časova u Dunavskoj 35, a u 13 časova u Dunavskoj 37.

 

Od 14 časova (Dunavska 35) publika može uživati u druženju sa muzejskom savetnicom istoričarkom Veselinkom Marković uz tematsku šetnju po istorijskom delu stalne postavke pod nazivom Moj grb – moja lična karta.

 

Od 19 sati u petak završavamo Manifestaciju uz predavanje kojim direktno odgovaramo na ovogodišnju temu Muzeji, održivost i blagostanje. Predavanje pod nazivom Uticaj klimatskih promena na arheološko nasleđe održaće direktorka Muzeja Vojvodine mr Tijana Stanković Pešterac.
Arheološko nasleđe ima izuzetnu važnost za buduća pokolenja. Pored toga što daje važne podatke o životu u prošlosti, arheologija se bavi odnosom ljudi i prirodnog okruženja kroz vreme i može dati odgovore na važna pitanja o klimatskim promenama. Arheološka nalazišta i lokaliteti, spomenici kulture i druge arheološke strukture i objekti ugroženi su aktivnostima savremenog čoveka, počev od poljoprivredne aktivnosti, preko neovlašćenog iskopavanja i građevinskih radova. Poslednjih nekoliko decenija istraživači se na globalnom nivou bave uticajem klimatskih promena na arheološko nasleđe. Promene temperature, rast nivoa svetskog mora, obalska erozija, poplave i suše, učestale i nagle klimatske oscilacije, vetrovi i oluje, erozija i dezertifikacija, otapanje permafrosta i raspad organskih materija, u kombinaciji sa geomorfološkim uticajima, imaju značajne posledice na očuvanje arheoloških nalazišta. Njihova vulnerabilnost zavisi od dužine izloženosti klimatskim promenama, stepena osetljivosti, te kapaciteta za adaptaciju i razlikuje se od slučaja do slučaja. Interdisciplinarno istraživanje uticaja klimatskih promena na arheološko nasleđe prvi je korak u cilju definisanja strategija adaptacije.

 

Očekujemo Vas i podsećamo Vas da je ulaz u Muzej čitave nedelje besplatan.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar