Povratak u Centar – izložba streljačkih spomen-meta iz kolekcije Muzeja Vojvodine - Музеј Војводине

Povratak u Centar – izložba streljačkih spomen-meta iz kolekcije Muzeja Vojvodine

19.12.2022. | Izložbe

Da je streljaštvo u Novom Sadu vrlo popularno i izuzetno uspešno, opšte je poznata stvar. A znate li kada je – i gde, sve počelo?

Današnja lokacija Kulturne stanice Eđšeg, u ulici Antona Čehova 4 na Grbavici, mesto je na kojem je osnivanjem Novosadskog građanskog streljačkog društva streljaštvo u Novom Sadu zaživelo kao organizovana sportska aktivnost – još davne 1790. godine. Šištat (Schießstadt, nemački – strelište), kako su ga Novosađani nekada zvali, narednih stopedeset godina (sve do Drugog svetskog rata koji je doveo do prestanka rada Društva) služio je ne samo kao mesto za rekreaciju i takmičenje, već i kao važan centar društvenog života – ovde su građani mogli da uživaju u raznovrsnim dešavanjima – proslavama i priredbama, predstavama, koncertima, obrazovnim programima (u jednom periodu ovde je postojala i plesna škola). Nakon dugo vremena, tokom kojeg su bili van upotrebe i zapušteni propadali, zgrada i plac su obnovljeni, i, zajedno sa nekadašnjim sjajem, vraćena im je i uloga mesta okupljanja građana – u Kulturnoj stanici Eđšeg se danas, kao i u prošlim vekovima, Novosađani mogu rekreirati i baviti sportskim aktivnostima, uživajući takođe i u raznovrsnim kulturnim sadržajima.

Izložba Povratak u Centar upriličena je povodom deset godina od obnove, i kroz postavku izloženu u ambijentu svečane sale omogućava Vam da nazrete kako je bavljenje streljaštvom nekada izgledalo. Izloženi predmeti Novosadskog građanskog streljačkog društva, koji se danas čuvaju u Muzeju Vojvodine – trideset spomen-meta posvećenih najboljim strelcima, plakati koji su oglašavali takmičenja i druga dešavanja, puška za precizno gađanje iz sredine 19. veka (najverovatnije ovde i korišćena – u samoj sali čak!), nakon više od sedamdeset godina ponovo se nalaze na mestu sa kojeg su i potekli.

Izložba će biti otvorena 1. decembra u 19 sati i trajaće do 12. januara 2023. godine. Zainteresovani će moći da je posete svakog dana od 10 do 18 sati.

(Izložba Povratak u Centar realizovana je kroz saradnju Muzeja Vojvodine, Kulturnog centra Novog Sada i Kulturne stanice Eđšeg)

 

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar