Predavanje „Kafanski život Novog Sada“ - Музеј Војводине

Predavanje „Kafanski život Novog Sada“

07.08.2019. | Predavanja

U sredu, 7. avgusta u 20 sati u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35 biće održano predavanje „Kafanski život Novog Sada“. Predavač je Zoran Knežev.

„Kafana, reč koja se na ovim prostorima oduvek izgovarala sa velikim slovom. Vlasti su se menjale, kao gazde i nazivi, ali su kafane uvek bile pune varošana, salašara, nakupaca, dođoša i svakojakog naroda, jer običnom svetu nije bitna ni vlast, ni gazda, ni naziv, on hoće među ljude, u kafanu. Bilo ih je malih i velikih, na dobrom i lošem glasu, sa dobrim i lošim vinom, bilo ih je raznih i sve su ušle u istoriju koja se prenosi sa kolena na koleno i ostaje neizbrisivo urezana u svaki gen onoga ko bar jednom kroči u njeno veličanstvo…u Kafanu.

Kafane su oduvek imale bitnu društvenu ulogu i bile su mesta okupljanja svih stalež. Krčme su predstavljale mesta sastajanja prijatelja, poznanika i slučajnih prolaznika, stalnih i povremenih „mušterija“, istomišljenika i neistomišljenika. U njima su vođeni važni razgovori, sklapani dogovori, ugovarani poslovi. Takođe, bila su to mesta gde su navraćali boemi, pa se bekrijalo i veselilo, često, uz opijajuću kapljicu i svađalo, pa i fizički obračunavalo i ubijalo. Kafana je kod nas oduvek bila institucija.

Sudbine starih kafana u Novom Sadu su slične sudbinama kafana širom Evrope, jer one su zasigurno odigrale ulogu „malih gradskih parlamenata“ gde se sve i svašta moglo čuti u onim vremenima. Kada su novine i pisana svedočenja bila prava retkost, kafane su bili pravi i sigurni izvori informacija, kako stanovništvu, tako i policiji. Kafane su prva medijska sredstva kroz istoriju ili prvi javni servisi informisanja, ali danas slobodno možemo reći i preteča društvenenih mreža.”

Iz predgovora knjige “Kafanologija i prostitucija”
Zoran Knežev, autor

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja