Predavanje "Magija rimskog stakla" - Музеј Војводине

Predavanje “Magija rimskog stakla”

19.04.2017. | Predavanja

Povodom izložbe “Dodir Stakla”, u sredu, 19 aprila 2017. godine, u 19 sati, Dunavska 35, održaće se predavanje “Magija rimskog stakla”.

Predavač je mr Tijana Stanković Pešterac, viši kustos, arheolog.

„Ja lično više volim staklo,…Samo da nije tako lomljivo, voleo bih ga više od zlata. Ali, ovako ne vredi, zato je i jeftino“. 

Petronije, Satirikon, 50, 7

Staklo je fascinantni proizvod koji je od davnina oduševljavao ljude.

Njegovo otkriće vezano je stare civilizacije Egipta, Sirije i Mesopotamije i bronzano doba, negde između 4.300 i 2.000. godine p. n. e. Koristilo se za izradu posuda, ličnog nakita ili malih luksuznih predmeta kojima se trgovalo diljem ovih oblasti, a i šire. Od njega su se pravile imitacije dragog i poludragog kamenja.

U rimsko vreme staklo je bilo materijal sa velikom upotrebnom vrednošću. Naročito intenzivno proizvodilo se i koristilo nakon 1. veka pre nove ere, kada su otkrića tehnike duvanja i peći sa visokom temperaturom omogućila smanjenje troškova proizvodnje. Od tada je postalo veoma moderno, pa su čak i mozaici koji su ukrašavali kuće imućnih rimskih građana pravljeni od njega.

Podsticaj za proizvodnju predmeta od ovog izuzetnog materijala stizao je i od strane rimskih vlasti, što je uslovilo otvaranje brojnih radionica i u dalekim provincijama rimskog sveta.

Pored raznobojnih perli od stakla, u sklopu Antičke zbirke, u Muzeju Vojvodine čuvaju se i brojne staklene posude iz rimskog perioda. Zbog svoje lomljivosti, pravo je čudo da su se sačuvale do danas, pa stoga uglavnom potiču iz grobova. Arheolozi su ih pronašli tokom istraživanja dve velike rimske nekropole u selima Beška i Sviloš, u kojima su pokojnici sahranjeni sa ličnim ukrasima i drugim predmetima koje su za života koristili. Staklene posude očigledno su bile važni proizvodi koje je trebalo na ponesu sa sobom na drugi svet.

Mr Tijana Stanković Pešterac

{gallery}fotogalerija/predavanje_magija_rimskog_stakla{/gallery}

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja