Predavanje "Moderni nordijski enterijer i nameštaj" - Музеј Војводине

Predavanje “Moderni nordijski enterijer i nameštaj”

29.03.2017. | Predavanja

U sredu, 29. marta u 19 sati, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, održaće se predavanje  „Moderni nordijski enterijer i nameštaj.“

Predavač je dr Marko Todorov.

Kada su se 1960. godine američki predsednički kandidati Džon F. Kenedi i Ričard Nikson, prvi put u istoriji, suočili u direktnom televizijskom prenosu, pažnju miliona gledalaca su osim debate, privukle drvene stolice u kojima su kandidati sedeli. Bile su to moderne stolice jednostavnih i elegantnih linija koje je 1949. godine projektovao danski dizajner nameštaja Hans Vegner. U tom trenutku, termin “skandinavski stil” (premda bi primereniji naziv bio “nordijski” s obzirom da je, osim u skandinavskim zemljama, sličan pristup razvijan i u Finskoj) već je označavao sinonim za funkcionalan i jednostavan, ali istovremeno udoban i prirodan pristup oblikovanju prostora i nameštaja.

Koreni prepoznatljive estetike koja se neretko vezuje za sredinu XX veka, zapravo sežu do njegovih prvih decenija i trenutka u kojem je, na severu Evrope, došlo do preplitanja vernakularnog dizajna i tada vladajućeg nordijskog klasicizma sa idejama modernog pokreta. U takvom kontekstu su formirani osnovni principi modernog nordijskog dizajna enterijera i nameštaja koji su se, uprkos svim tehnološkim, kulturološkim i ekonomskim promenama tokom XX veka, suštinski, održali do danas.

{gallery}fotogalerija/predavanje_moderno_nordijsko_staklo{/gallery}

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja