Predavanje "Naivci iz Kovačice" - Музеј Војводине

Predavanje “Naivci iz Kovačice”

23.11.2016. | Predavanja

U sredu, 23. novembra 2016. godine u 19 sati, Dunavska 35, održaće se predavanje “Naivci iz Kovačice”. Predavač je Marija Raspir.

NAIVNA UMETNOST KOVAČICE

Opština Kovačica po mnogo čemu priznata i interesantna, prostire se u jugoistočnom delu Vojvodine, u južnom delu Banata, na površini od 419 km2.

Kovačica je mala varoš, malo mesto na geografskoj mapi naše Zemlje, no na mapi naivnog slikarstva ima razmere metropole. To mesto na polju naivnog slikarstva dobila je upravo zahvaljući svojim slikarima, koji ovde stvaraju i zajedno izlažu svoje radove već 60 godina.

Za rođenje naivnog stvaralaštva u Kovačici smatra se 1939. godina, kada bez ikakvog poznavanja akademske kontrukcije slika počinju da slikaju Martin Paluška i Jan Sokol. Nešto kasnije pridružuju im se poznata imena u svetu naive, kao što su Mihal Bireš, Vladimir Boboš, Martin Jonaš i Jan Knjazovic. U to vreme tematika njihovih slika bila je prilično netipična za Banat – slikali su gondole, romantične zamkove, afričke životinje…tek 1953. godine, na savet Stojana Trumića, akademskog slikara iz Pančeva, rodonačelnici naive počinju da na svojim delima predstavljaju ono što vide, dišu, osećaju…

O slikarima-seljacima sve se više govori, te se stvorila potreba za otvaranjem galerije. Godine 1955., 15. maja, u Kovačici se otvara prva seoska galerija slika u čitavoj bivšoj Jugoslaviji, koja je svoje prostorije imala u zgradi Doma kulture Kovačica. U septembru mesecu, 1989. godine, u renoviranom seoskom gazdinstvu, u samom centru Kovačice, otvara se nova Galerija naivne umetnosti.

Tokom ovih plodnih godina rada, kroz galeriju je prošlo 39. slikara. Njeni najznačajniji predstavnici su Zuzana Halupova, poznatija kao Mama Zuzana i čuveni Martin Jonaš. Njihove slike krase galerije i privatne kuće, možemo s ponosom reći na svim meridijanima sveta. Trenutno Galerija naivne umetnosti, u svome članstvu, ima 26. umetnika, nisu svi iz Kovačice, već imamo slikare iz Padine, Pančeva, Opova, Aradca…

U celini gledano sadržaji njihovih slika su veoma bogati i raznovrsni. Nostalgične i idilične teme pričaju o prošlosti, životu na ulicama, seoskim dvorištima, radu na poljima, preko ambijentalnih prikaza seoskih soba sa starim ćilimima i predmetima pa sve do slikanja portreta i mrtve prirode. Iako je kod svih osnovna stilska i tematska odrednica vezana za narodni običaj, odnosno folklor, selo i zlatnu banatsku ravnicu, svaki od slikara u sebi nosi autentičnost, jedinstvenost ili po motivu, ili po likovnom izrazu, svaki od slikara je pronašao originalno slikarsko pismo i prepoznatljiv je po svom rukopisu.

Tradicionalno, svake godine u oktobru mesecu, proslavlja se manifestacija poznatija kao Kovačički oktobar, kada se u prostorijama galerije održava izložba najnovijih reprezentativnih radova svih njenih članova. Te slike su poklon galerijskom fondu. Fond slika Galerije naivne umetnosti iz godine u godinu raste. Trenutno njegovo bogatstvo broji više od 800 slika. Kolektiv galerije manja postavku slika svakog meseca, tako da ljubitelji naive imaju uvek čemu da se dive.

Posetiocima Galerije naivne umetnosti omogućena je i kupovina originalnih slika članova galerije, kao i raznih suvenira, kao što su ručno rađene lutkice od kukuruzovine, uramljene reprodukcije slika, grafike, pasteli, minijature, magneti, razglednice…

Sjedinjeni u Galeriji naivne umetnosti, slikari nam putem svog likovnog stvaralaštva nude sebe na jedan figurativan način, da bi u nama probudili ponekad zaboravljeno, možda zaspalo, ono ljudsko u našoj prirodi: čistotu, iskrenost, otvorenost i neposrednost, kako bi barem na tren ponovo očovečili svet.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja