Predavanje „Arheologija zvuka - savremeni zvuk nasleđa“ - Музеј Војводине

Predavanje „Arheologija zvuka – savremeni zvuk nasleđa“

03.10.2022. | Predavanja

Fotografija: Vladimir Veličković


Arheologija zvuka
savremeni zvuk nasleđa – autor Ljubomir Nikolić (Archaeotronic)

U četvrtak, 6. oktobra u 18 sati u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35), kao prateći program izložbe San neolitske noći, biće organizovana prezentacija Arheologija zvukasavremeni zvuk nasleđa, kroz koju se arheologija susreće sa savremenom umetnošću i muzikom.

Prezentacija će biti sastavljena iz tri dela. U prvom delu autor daje uvid u svoja istraživanja i terenski rad. Osnovne informacije iz arheologije i muzičke arheologije, biće dopunjene prezentacijom i radionicom koja će obuhvatiti sledeće segmente: rekonstrukciju instrumenata, prikupljanje zvučnih objekata, generisanje, montažu i strukturiranje zvukova, „reinterpretaciju” praistorijskih zvukova korišćenjem analognih sintisajzera i audio-reaktivni vizual.

Nikolićeva muzika ima posebnu atmosferu, gde praistorijski instrumenti „oživljavaju” u savremenom kontekstu, kao rezultat upornog istraživanja i eksperimentisanja.

Učesnici:
Bojan Milinković, etnomuzikolog i multiinstrumentalista
Ljubomir Nikolić, kompozitor i istraživač (Archaeotronic)

Ton majstor: Rade Milinković

 

Biografija autora

Ljubomir Nikolić je kompozitor i istraživač, koji koristi kulturno nasleđe kao nepresušan materijal za re-interpretiranje u današnjem trenutku.

Trenutno sarađuje sa jednim od vodećih svetskih Departmana za arheologiju Univerziteta u Sauthemptonu (ACI, Arhcaeology for the Creative industries) koji vodi arheološkinja Joanna Sofaer, radeći na razvoju praistorijskih instrumenata, vezi između arheologije, umetnosti i kreativne prakse, i njihovoj integraciji u savremeni kontekst, što je ujedno i deo doktorskog istraživanja ovog autora.

Kompozitor koristi različite tehnike i medije za kreiranje audio-vizuelnog sadržaja: saund-art, elektroakustička ostvarenja, muzički teatar, video art, improvizovanu muziku, pa sve do klasičnih oblika kao što su: simfonija, opera, balet, gudački kvarteti.

Kreira muziku za nekoliko plesnih performansa i ostvaruje saradnju na internacionalnom nivou, sa koreografima i plesnim kompanijama kao što su: Silk Fluegge (Linc, Austrija), Derida Dance (Sofija, Bugarska) i Tanec Praha (Prag, Češka Republika).

Posebna oblast interesovanja kompozitora je učešće na projektima Kreativne Evrope i to: Rive (2014), Anno (2017), Journey to the Beginngs (2018/2019), Someone from Home (2018/2019), Assimilate (2020/2021), MUSE.ar (2021/2022).

Učesnik je proslave trideset godina Fondacije Laza Kostić, programa koji je prikazan u direktnom prenosu na relaciji Stratford-Novi Sad a predstavio se kompozicijama iz ciklusa pesama Pčelojavljenje, Miodraga Radovića.

Njegovim simfonijskim ostvarenjem “Musica Assoluta“ (2017), otvoren je muzički deo 37. Festivala „NOMUS“. Muzika ovog autora je izvođena u Americi, Evropi i Aziji. Zaposlen je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na odseku Kompozicija, kao saradnik u nastavi.

Email: nikolic.ljuba@gmail.com
Website: www.ljubomirnikolic.com

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar