Predavanje "Staklo kao materijal u skulpturi" - Музеј Војводине

Predavanje “Staklo kao materijal u skulpturi”

12.04.2017. | Predavanja

Povodom izložbe “Dodir stakla” – izložbe savremenog nordijskog stakla, u sredu, 12. aprila 2017. godine, u 19 časova, biće upriličeno predavanje na temu “Staklo kao materijal u skulpturi”.

Predavanje će održati mr Mirjana Blagojev, vajarka.

Staklo je materijal koji je proizvod čoveka i bilo je prisutno u njegovom razvoju od nastanka prvih civilizacija. Tehnike rada u staklu razvijale su se i usavršavale tokom istorije, ali osnove rada u ovom materijalu ostale su iste. Ono se vekovima koristilo u primenjenoj umetnosti i arhitekturi, a od XX veka počinje da se upotrebljava i u umetnosti.

Staklo se u skulpturi koristi na različite načine, uz upotrebu tehnika u okviru kojih svaki umetnik traži svoj lični izraz. Na osnovu načina na koji se pristupa obradi stakla, mogu se uočiti dva pravca: italijanska tradicija, gde je staklo materija u tečnom stanju od koje se proizvode krive forme, i češka tradicija, gde je ono uočeno kao veštački kvarc, kao kamen koji pruža masivne i ravne forme, koje se mogu obrađivati brušenjem. To su dve koncepcije, koje su koren dveju estetskih struja, i one danas usmeravaju rad u staklu: tečno i čvrsto, toplo i hladno. Kako se staklo relativno kratko koristi u umetnosti, rad u ovom materijalu pruža mogućnosti koje tek treba da budu otkrivene.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar