Predavanje „Traju dela velikana do današnjih dana - Đorđe Radić (1839-1922) - Музеј Војводине

Predavanje „Traju dela velikana do današnjih dana – Đorđe Radić (1839-1922)

05.02.2020. | Predavanja

U sredu, 5. februara, u 12 sati, u Muzeju Vojvodine (Dunavvska 35), održaće se predavanje: TRAJU DELA VELIKANA DO DANAŠNjIH DANA – Đorđe Radić (1839–1922) prvi Srbin koji je stekao doktorat iz poljoprivrede. Predavačica je Mirjana Savić, muzejska savetnica Narodnog muzeja u Kraljevu.

Đorđe Radić (Veliki Bečkerek 22. april 1839 – Kraljevo, 11. oktobar 1922), rođen je u porodici pravoslavnog sveštenika Jovana Radića, koji je službovao u Velikom Bečkereku. Osnovnu školu učio je u rodnom mestu, a gimnaziju u Oravici, Karlovcima i Vinkovcima.

Poljoprivredne nauke studirao je u Kolčavici kod Praga, a na Bečkom univerzitetu 1864. polaže profesorski ispit iz prirodnih nauka i jestastvenice. Godine 1867. godine, postaje prvi Srbin koji je stekao doktorat filozofije sa poljoprivrednom raspravom.

Ovaj veliki intelektualac je pored srpskog, govorio i mađarski, nemački, rumunski, češki i francuski jezik, služio se engleskim i ruskim, a bio poznavalac i starogrčkog i latinskog jezika.

Svoj intelektualni status potvrdio je kao član Srpskog učenog društva od 1870. godine, počasni član Kraljevsko–srpske akademije nauka od 1892. i redovan, dopisni ili počasni član 117 srpskih, hrvatskih, čeških, nemačkih, mađarskih, francuskih, italijanskih, američkih i drugih poljoprivrednih, naučnih i kulturnih društava.

Dobitnik je 12 ordena od srpskih i stranih vladara, kao i brojnih priznanja za rad od Kraljevsko–mađarskog ministarstva poljoprivrede,  Matice srpske,  Društva za poljsku privredu Srbije itd.

Sa muzeološkog aspekta, zanimljivo je da je Đorđe Radić prvi Srbin koji je 11. februara 1968. u Srbskoj čitaonici, u Novom Sadu priredio poljoprivredno – prirodnjačku izložbu svoje zbirke prirodnih i ekonomskih stvari koju su činili: različite vrste žitarica, poljoprivredne sprave i alat, ptice, školjke, puževi, korali, minerali itd.

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar