Predavanje za početnike "Nove forme karnevala" - Музеј Војводине

Predavanje za početnike “Nove forme karnevala”

09.03.2016. | Predavanja

U sredu, 9. marta 2016. godine u 19 sati, povodom predstojeće Maškarade – karnevalske povorke, održaće se predavanje na temu “Nove forme karnevala”. Predavač je Vesna Marjanović, etnolog.

Na početku 21. veka uočava se zainteresovanost lokalnih zajednica u Srbiji, ali i zajednica balkanskog i južnoslovenskog regiona, da promovišu rituale s tendencijom predstavljanja masovnog maskiranja i podržavanja karnevalske atmosfere u vidu slikovitih i stilizovanih scena profanog sadržaja. U prošlosti, kontekst ovih rituala bio je sastavni deo strukture običaja u godišnjem kalendaru. Takvi rituali su bili praktikovani iz različitih potreba sjedinjavanja čoveka i prirode, a potom su zadobili zabavni karakter takmičarskim pretenzijama. Savremeni homo balkanicus podlegao je izazovu egzotičnog u maskiranju, pa smo danas suočeni sa težnjama učesnika da bar za kratko uđu u svet dalekog Brazila ili da se približe raskošnoj atmosferi venecijanskog karnevalskog zbivanja. Pomoć u ovom vidu stvaranja iluzija i približavanje dalekih kultura ili modela drugih kulturnih oblika sve više pružaju savremeni mediji poput televizijskih programa ili bogatih sadržaja na elektronskim stranicama.

Predavanje posvećeno temi „Nove forme karnevala i maskiranja u Srbiji i regionu“ pokreće na razmišljanje u pravcu potrebe zadržavanja elemenata tradicionalnog modela kulture i/ili prihvatanje i uvođenje svih novih formi i obrazaca ponašanja koje nudi danas savremena karnevalska produkcija iako su takvi elementi strani duhovnom biću čoveka s ovih prostora.

{gallery}fotogalerija/predavanje_za_pocetnike_nove_forme_karnevala{/gallery}

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar