Predavanje „Značaj etnografskog istraživanja u sociokulturnoj antropologiji“ - Музеј Војводине

Predavanje „Značaj etnografskog istraživanja u sociokulturnoj antropologiji“

18.10.2017. | Predavanja

U sredu 18. oktobra 2017. godine, u 12 časova, održaće se predavanje na temu „Značaj etnografskog istraživanja u sociokulturnoj antropologiji“. Predavač je etnolog-antropolog Miloš Zarić, kustos Etnografskog muzeja u Beogradu.

Čuli ste za etnologiju i antropologiju, možda ste ponešto i čitali iz te oblasti, ali vam i dalje nije baš najjasnije čime se poslenici te discipline bave i po čemu se ona razlikuje od drugih društvenih i humanističkih nauka, kao što su sociologija i arheologija?

Cilj predavanja pod nazivom „Značaj etnografskog istraživanja u sociokulturnoj antropologiji“ jeste da odgovori na sledeća pitanja: Šta je to etnografija, na koji način je ona povezana sa putovanjem i u kakvom je ona odnosu sa antropologijom? Kakva je razlika između terenskog i „salonskog“ istraživanja? Kako od prakse beleženja nečijih misli nastaje etnografski tekst? Na šta se tačno misli kada se kaže „posmatranje sa učestvovanjem“? U čemu se ogleda značaj naučne revolucije koju je napravio antropolog Bronislav Malinovski i koja je njena „tamna strana“? Da li je neophodno da imamo „avanturistički duh“ da bismo mogli da istražujemo na terenu? Dodjite da čujete odgovore na ova i sva druga pitanja koja imate ….

Dobrodošli!

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja

Accessibility Toolbar